Distilleerderij: Edradour
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Edradour 2003 Port Cask Matured (2nd release)
Kleur: rosé
ABV: 46%

Pot bessenconfituur

Uitzonderlijk aan deze botteling is het feit dat de whisky niet gefinished is na de gebruikelijke rijping op bourbon of sherry vaten… neen, deze heeft zijn volledig rijping gekregen op port bodega butts, waar voordien minstens 20 jaar lang porto in gerijpt heeft. Hij is dus porto-vat-gelagerd en dat zal je geweten hebben. Het is een batch van 10 zulke portovaten, die in november 2003 werden afgevuld.

De neus van deze Edradour is ronduit geweldig. Laag na laag na laag komt er iets nieuws naar boven, alsof je een ui pelt waar telkens een nieuw aroma ontsluierd wordt. Donkerrode bessen, kruisbessen, aalbessen (enfin, een hele pot bessenconfituur, dus). Romige koffielikeur (denk Baileys) met best wat kruiden.

In de mond is deze best pittig met opnieuw een heleboel fruit – exotisch, deze keer, zoals aarbei en ananas – mierzoet (nog meer dan op de neus) en zeer clean. Maar… en dat is jammer – een beetje winey.

De finish is fantastisch lang en zeer fruitig – als je daar van houdt zul je deze Edradour zeker op prijs stellen.

Hij werd gekoelfilterd noch gekleurd en gebotteld in 2009. Jong beestje, dus. En er schijnt ondertussen al een 4e release te zijn. Er zijn voor- en tegenstanders. De meesten zijn het er over eens dat de eerste twee releases de beste waren. Ik prijs me dus gelukkig. Deze versie is her en der nog te vinden voor zo’n 65 EUR.

Geproefd door Mark Dermul op 02-09-2010

(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)