Distilleerderij: Benromach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Origins
Kleur: Vol goud
ABV: 50%

Intressante Speysider

De Benromach Origins werd gemaakt van Golden Promise gerst die plaatselijk, in de Speyside, geteeld werd. Tegenwoordig is andere gerst meer geliefd omdat je er meer return van hebt (bv. Optic), maar Benromach (alsook The Macallan) zweert bij Golden Promise, omdat de eigenaars er van overtuigd zijn, dat deze voor een betere smaak zorgt. Ik proefde Batch 1 uit 1999, gebotteld in 2008.

De neus verraad het sherryvat onmiddellijk, maar wordt overstemd door iets boterachtigs. Zelfs iets zurigs, zoals dat Duitse brood dat je in flinterdunne sneedjes in de supermarkt kan kopen (waarvan de naam me nu ontsnapt). Hij bevat, net als de ‘nieuwe’ 10 Year Old, een tikkeltje rook. Maar toch zit deze neus me een beetje dwars. De zoetigheid blijft onderdrukt door geuren die me aan een paardenstal doen denken. Ook noten komen prominent door, zeker als je nog wat water toevoegt.

Bijzonder vettige dram waarbij de geroosterde noten en walnoten, op een bedje van kruiden, de show stelen. Maar ik blijf denken aan boter die in de pan bruin staat te worden, op het punt van te verbranden. Goed te drinken zonder water, maar ik probeerde ook met. Hij wordt er helaas niet beter op. Doet weer aan de paardenstal denken, aangevuld met wat zoethout.

De finish is, net zoals bij de 10 Year Old, betrekkelijk lang. Op het einde, de zogenaamde ‘dood’ van de whisky, krijg ik melasse.

Wanneer iemand een whisky als interessant omschrijft, is dat meestal een eufemisme voor ‘Bah!’. Laat ik duidelijk zijn: deze whisky is zeker niet ‘bah’, maar toch wil ik hem interessant noemen. Een ongewone neus en smaak. Desalniettemin verkies ik toch de Benromach 10 Year Old boven deze Origins.

geproefd door Mark Dermul op XX-07-2010
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar whivie.be)