Distilleerderij: Benromach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: 10 Year Old
Kleur: goud
ABV: 43%

Smokey Speysider

De onafhankelijke bottelaar Gordon & MacPhail is sinds 1993 eigenaar van de kleinste distilleerderij in de Speyside. Vandaag probeer ik de ‘nieuwe’ Benromach, maw whisky geproduceerd sinds G&M de zaak overnam. In 1998 begon de productie opnieuw en in oktober 2009 verscheen deze Benromach 10 Year Old. Hij bevat 80% op bourbonvaten en 20% op sherryvaten gerijpte whisky. Na negen jaar werd de som van deze vaten nog 12 maanden op sherryvaten gelagerd.

Er zit nogal veel eikenhout en mout in deze neus, aangevuld met wat boerderijgeuren, de zogenaamde farmy notes. Ik moet aan vochtig mos denken. Met wat geduld komt daar ook wat vanille en heidebloemen bij. En het geheel wordt omgeven met een heel klein tikkeltje rook. Maar toch een beetje te spiritueus, naar mijn mening.

Hij is redelijk romig met een kruidige aanzet. Maar al snel zet dat zich om in een zachte, fruitige whisky met geroosterde walnoten en de bitterheid van amandelen. Dat alles met opnieuw een beetje rook, die aangenaam verrast.

De finish is betrekkelijk lang en doet aan een dovende barbecue denken.

Een verrassende smokey Speysider, op z’n zachts uitgedrukt. Niet echt mijn ding, maar wel zeer goed gemaakt. Hij kan makkelijk 5 jaar liegen.

geproefd door Mark Dermul op 28-07-2010
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar whivie.be)