Distilleerderij: Edradour
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ballechin 13 Year Old 2005/2019 Signatory for CaskAid, ex-Burgundy Cask #153
Kleur: brons
ABV: 56.4%

Stinky Winky

CaskAid is een vzw die single casks uitzoekt, bottelt en de opbrengst aan goeie doelen schenkt. Whisky drinken ten voordele van een goed doel? What’s not to like? Hun 23e release al! Het betreft een Ballechin – geturfde Edradour (50ppm) zeg maar – uit 2005 die rijpte op een voormalig Burgundy cask. Het is mijn 13e Ballechin, overigens. Ik ben geen bijgelovig man, maar… Ballechin op wijnvat? Benieuwd!

Nou, laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Hij stinkt! Sulfer en afgestreken lucifer, plantenresten en ongewassen sokken doen me even naar adem happen. Gelukkig wordt dat gevolgd door wat zoet en donker fruit en een mooie toets van chocolade. Langzaam maar zeker evolueert dat naar herfstbladeren en tot slot wat rood fruit. Kersen en aardbeien.

Hij komt verdacht vlot binnen en het mag gezegd: op smaak is het heel andere koek. Meteen zoet, kruidig en erg interessant. Nog steeds een beetje ‘vuil’, maar dat hoort er natuurlijk bij. Dat is deel van de charme van Ballechin. Gember, kruidnagel en zelfs wat saffraan. Mooie rokerigheid die erg groot wordt. Zachte tannine, licht drogend. Het rode fruit charmeert, terwijl butterscotch de boel nog een beetje komt opleuken.

Erg, erg lange afdronk waarin het rode fruit in de clinch gaat met de turf.

Wel, ik moet zeggen… soms kan een whisky zo slecht lijken, dat het eigenlijk goed wordt. Begrijp me dus niet verkeerd: ik vind deze leuk! Merci, Eric!

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-05-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).