Auchentoshan Distillery
By Dalmuir
Clydebank
Glasgow G81 4SJ
UK
Tel +44 1389 878 561
www.auchentoshan.co.uk

De distilleerderij van Auchentoshan ligt vlakbij Glasgow, net ten noorden van de stadsrand. Dit zijn natuurlijk de Lowlands. Het is de enige Schotse distilleerderij die haar distillaat verkrijgt door triple distillation. Alle andere stokers in Schotland distilleren twee keer. Het water dat in de dram gaat is afkomstig van Loch Katrine in de Highlands, zo’n 35 kilometer ten noorden van de distilleerderij. Het visitor center opende in 2004 en won onlangs nog de prijs van ‘beste bezoekerscentrum’. Ze zijn er dan ook heel trots op.

Ook de website werd in 2009 volledig vernieuwd, net zoals de flessen en de verpakkingen in begin 2008. Het ziet er allemaal heel erg strak en modern uit.

Auchentoshan klinkt bijna Japans (en sommige menen dat dit ook het geval is aangezien het Japanse Suntory eigenaar is van de distilleerderij sinds 1994), maar dat is niet het geval. Het is Keltisch en betekent ‘hoek van het veld’.

De officiële licentie tot stoken kregen ze in 1823, hoewel de distilleerderij al in de late 16e eeuw operationeel was. Auchentoshan is de enige distilleerderij in de buurt van Glasgow die overleefde.

De Auchentoshan whisky’s (sinds de ‘overhaul’ in 2008) zijn de Classic (zonder leeftijdsaanduiding), de 12 year old, de populaire Three Wood, de 18 year old, de 21 year old (die slechts zeer beperkt beschikbaar is) en de Select.