Distilleerderij: Port Ellen
Regio: Schotland (Islay)
Fles: 1979 28 Year Old 7th Release (OB, 5274 bts)
Kleur: goud
ABV: 53,8%
Legendarisch
Port Ellen behoeft nog amper een introductie, natuurlijk. Deze distilleerderij, opgericht in 1825 en gesloten in 1983, geniet ondertussen bij de whiskybuffs een quasi onaantastbare cultstatus. En niet geheel onterecht. Als u weet dat Port Ellen voornamelijk bedoeld was voor blends en de spirit daarom moest laten rijpen op vaten die reeds voor andere spirit gebruikt waren (2nd, 3rd en zelfs oudere re-fill casks van onder andere Lagavulin), dan weet je ook dat het vermoeide hout nog van weinig invloed was. Daaruit kunnen we dus besluiten dat de spirit van een bijzonder hoogstaande kwaliteit is.
Port Ellen wordt door Diageo, de eigenaar, jaarlijks gebotteld sinds 2000. De laatste versie is de Port Ellen 1979 30 Year Old gebotteld als 9th Release in 2009. Degene die wij hier vandaag bespreken is de Port Ellen 1979 28 Year Old 7th Release van 2007, op een vatsterkte van 53,8% ABV. Ik ben de gelukkige eigenaar (voor zolang het duurt) van fles 1.171 van de 5.274. Dit is bovendien pas mijn tweede Port Ellen (dit was de eerste).
De neus wordt gedomineerd door zilt, zeewier en rook, maar ook citrusvruchten, appel en honing zijn van de partij. Dit is duidelijk een ex-bourbonvat. De neus is zeer ‘clean’, maar toch redelijk gesloten. Ik moest serieus ‘doorsnuiven’ de geuren te ontwaren (ben nochtans niet verkouden).
De dram is lekker vettig in de mond met een krachtige, gepeperde aanzet. Dan zoete vruchten in een waas van ziltige rook. Zeer krachtig en mooi uitgebalanceerd.
De finish is heerlijk lang, bijzonder gerookt en lekker zilt en laat je mond droog achter, precies wat je van een goeie Port Ellen zou verwachten.
Ik heb deze fles speciaal even laten staan om er mijn 100e tasting note mee te kunnen schrijven. Leek me wel toepasselijk. Het is meteen ook de hoogste score die ik al toekende. Dubbel en dik verdiend. Port Ellen is niet voor niets een legendarische dram.
Weetje: ik heb tevens een flesje van 20cl uit de Islay Collection en die is gebotteld op 54,7%, dus bijna een percentje meer dan de 70cl fles. Volgens enkele bronnen die ik hierover aansprak blijkt dat de verschillende bottelingen op verschillende data werden uitgevoerd (en misschien zelfs langs verschillende bottling lines). Het alcoholpercentage kan een paar graden afwijken, afhankelijk van hoe en wanneer de verschillende vaten (zelfs die van hetzelfde jaartal) werden samengebracht (vatted) alvorens te bottelen. Eén bron sprak zelfs van het feit dat de 20cl wel een een single cask zouden kunnen zijn. Het actuele ABV wordt heel precies gemeten op het moment van botteling en de labels worden dienovereenkomstig aangepast.
PS. Het is overigens van de grote fles dat we 10cl wegschenken aan de winnaar van onze Whivie Logo-wedstrijd, dus blijf die ontwerpen insturen!
Score : 93
geproefd door Mark Dermul op 26-04-2010
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar whivie.be)