Distilleerderij:
Glenlivet
Regio: Schotland
(Speyside)
Fles: Glenlivet 11 Year Old 2007/2018, Signatory Vintage ‘Italian Car Series’
for Jan Vissers, first fill sherry hogshead #900201, 320 bts
Kleur: mahonie
ABV: 67.0%

Cola-snoepjes

Als Jan Vissers een vaatje selecteert, dan weet
je dat je blind kan kopen. Van zodra Jan wereldkundig maakte dat hij bij
Signatory een first fill sherry hogshead had gebotteld van een Glenlivet uit
2007 – op niet minder dan 67% – bestelde ik onmiddellijk twee flessen. En hier
ga ik nog lang van genieten! Hij bottelde deze Glenlivet in zijn ‘Italian Car
Series’, met de prachtige labels, waarin hij eerder al een 10-jarige Bowmore,
21-jarige Speysider en 10-jarige Glen Scotia uitbracht. Het kleurtje van deze
Glenlivet doet me al watertanden.

De neus is heerlijk donkerzoet met een hoek af.
Ik verklaar mij nader. Donkerzoet: vijgen, dadels, bosbessen, pruimen, karamel,
kandijsuiker, chocolade, hazelnoot. Hoek af: kamfer, eucalyptus, zadeltas,
kaneel, kruidnagel, peterselie en… cola-snoepjes! En weet je? Hier ga je een
kwartier lang aan zitten snuiven, voordat je het glas aan de lippen zet. Hij is
absoluut zalig.

Het hoge ABV zorgt ervoor dat hij flink pikant
en zelfs brandend binnenkomt. Maar wacht alvorens hier water aan toe te voegen!
Laat je speekselklieren het werk doen. Dan krijg je mooie donkerzoete toetsen
als op de neus, aangevuld met flink wat herbale kruidigheid. Ja, kruidnagel,
kaneel, zwarte peper en kardemom wikkelen zich probleemloos rond kersen,
bloedappelsienen, dadels, vijgen en zelfs een verloren gelopen banaan.
Espresso? Heerlijk warmend met een licht bittertje naar het einde toe.

Bijzonder lange, drogende, warme, maar bovenal
zalig lange afdronk.

Hoewel ik 110 EUR voor een tiener niet goedkoop
vind, is deze Glenlivet gewoon zo lekker dat je hem niet mag missen! En met 67%
krijg je natuurlijk aardig wat bang for
your buck
. Water? Neen, niet nodig. Sip ‘m op je gemakje. En neem er gerust
een heerlijke chocoladepraline bij. A
combo made in heaven!

87/100

Geproefd door
Mark Dermul op 05-06-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).