Distilleerderij:
Koval
Distillery
Regio: USA
Fles: Koval Single Barrel Millet, 500ml
Kleur: koper
ABV: 40%
Anijszaad
De Koval Distillery, opgericht in Chicago in 2008 door een
echtpaar met Oostenrijkse roots, noemt zichzelf een organische distilleerderij,
want hun graan komt van boerderijen uit de Midwest en is 100% biologisch. Alles
van korrel tot borrel gebeurt ter plekke. Naast andere spirits als vodka, gin
en brandy, hebben ze ondertussen een aantal whiskies op de markt. Dit is hun
Millet, genaamd naar de graansoort die hiervoor werd gebruikt, die vooral in
Azië (en met name Nepal) gebruikt wordt om drank van te stoken.
Deze leunt erg nauw aan bij de roggewhiskey van Koval, maar
is iets herbaler, als u begrijpt wat ik bedoel. Weinig fruit, maar des te meer
kruiden in de vorm van tijm, anijszaad, gember en flink wat menthol. Peperkoek.
Amandelspijs. Lekker fris, desondanks.
Hij is mooi olieachtig en offreert naast de flinke
kruidigheid ook wat gebakken appels besprenkeld met een flinke snuif kaneel,
bloedappelsien en bosbessen. Evolueert naar een compote. Ahornsiroop wordt
groot en maakt hem plots erg zoet.
De afdronk is eerder kort, maar wel zoet en kruidig. Kaneel
op het sterfbed.
Deze vind ik ook best een aangename verrassing, hoor. Beter
dan de rogge. Maar de bourbon blijft toch mijn favoriet.
83/100
Geproefd door
Mark Dermul op 18-03-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).