Distilleerderij:
Koval
Distillery
Regio: USA
Fles: Koval Single Barrel Rye, 500ml
Kleur: kope
ABV: 40%
Houtkrullen
De Koval Distillery, opgericht in Chicago in 2008 door een
echtpaar met Oostenrijkse roots, noemt zichzelf een organische distilleerderij,
want hun graan komt van boerderijen uit de Midwest en is 100% biologisch. Alles
van korrel tot borrel gebeurt ter plekke. Naast andere spirits als vodka, gin
en brandy, hebben ze ondertussen een aantal whiskies op de markt. Dit is hun
Rye, die dus voor 100% uit organische rogge bestaat.
Op de neus krijg ik flink wat hout, zowel houtkrullen als
vers gezaagde planken. Daarnaast iets wat me een de schil van pindanoten doet
denken. Veel nootmuskaat en een weinig kaneel nemen de leiding, waardoor er
eigenlijk nog weinig plek overblijft voor fruitige toetsen. Langzaam maar zeker
krijg ik toch iets zoets als van koffiekoeken of gebak.
Hij is een tikkeltje waterachtig, ben ik bang.
Volkorenbrood, appelsienconfituur en een hint van currypoeder maken hem toch
een beetje speciaal. Ahornsiroop houdt hem lekker zoet.
Op de finish – die aan de korte kant is – komt de eik met
bijhorende kruiden weer groots opzetten.
Verre van slecht en best apart, maar hij komt niet in de
buurt van de bourbon.
82/100
Geproefd door
Mark Dermul op 18-03-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).