Distilleerderij:
Koval Distillery
Regio: USA
Fles: Koval Single Barrel Bourbon, 500ml
Kleur: brons
ABV: 47%
Mango
Chutney
De Koval Distillery, opgericht in Chicago in
2008 door een echtpaar met Oostenrijkse roots, noemt zichzelf een organische
distilleerderij, want hun graan komt van boerderijen uit de Midwest en is 100% biologisch.
Alles van korrel tot borrel gebeurt ter plekke. Naast andere spirits als vodka,
gin en brandy, hebben ze ondertussen een aantal whiskies op de markt. Dit is
hun Bourbon. Die bestaat uiteraard voor 51% uit maïs, maar in plaats van er
rogge of tarwe bij te doen, gebruikten ze Millet, een graan dat vooral in
Afrika en Azië voorkomt.
De neus is gesloten. Of subtiel, het is maar hoe je het
bekijkt. Best wel floraal, maar ook zoet op mango chutney, vers gebakken brood,
zachte vanille en een hint van abrikozen. Ik moet zeggen, dit is erg aangenaam.
Hij is erg aangenaam op smaak, ook! Best een complex geheel
met opnieuw abrikozen, vanille en wat gepeperde karamel, maar aangevuld met
hints van kiwi en wat citrus. Hij doet me ook een beetje denken aan gestoomde
wortelen, wat misschien wat vreemd klinkt, maar wel erg zacht en zoet binnen
komt. Heerlijk.
In de middellange afdronk gaat het lekker verder op
kruidnagel, karamel en iets van pruimtabak.
Wat een ontdekking! Deze Koval bourbon is erg lekker en
interessant. Vergeet niet dat dit een jong beestje is van een nieuwe distilleerderij.
En toch al meteen een schot in de roos. Knap!
85/100
Geproefd door
Mark Dermul op 18-03-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).