Distilleerderij:
Springbank
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Hazelburn 10 Year Old, OB 2014
Kleur: witte wijn
ABV: 46%
Frituurolie
Hazelburn was een distilleerderij die precies
100 jaar lang produceerde in Campbeltown, van 1825 tot 1925. Hoewel ze nu bijna
een eeuw gesloten is, wordt er wel een single malt onder dezelfde naam gestookt
bij Springbank. En dat al zo’n 20 jaar. Hij werd namelijk voor het eerst
gedistilleerd bij Springbank in 1997 en betreft de ongeturfde, triple distilled, variant van deze
Campbeltowner. Vreemd genoeg is het nog maar mijn 5e ontmoeting met
Hazelburn.
Stevige, romige neus op ontbijtgranen, wit
fruit, paraffine, frituurolie, lychee uit blik en vanille. Onderliggend
vertoont hij ook stevig wat karakteristieken die je ook bij Springbank aantreft
zoals kalk en iets van jute of scheepstouw. Zacht en uitnodigend, hoewel hij
duidelijk jong ruikt.
Ook op smaak moet ik meteen aan Springbank
denken, maar dan zonder de turf (note to self: Doh! Dat is het ook, hé, kieken…).
Erg romig, flink kruidig, waxy op paraffine, limoen, kalksteen, (veel) gember en
iets wat me aan levertraan doet denken. Een zilte toets. Maar zeggen dat deze
helemaal unpeated is, lijkt me
overdreven. Zou het een residu in de leidingen geweest zijn? Ik krijg toch
onmiskenbaar iets van turf. Maar het is erg lekker, hoor.
De afdronk is middellang, mineraal en waxy en –
surprise! – flink rokerig. Hij sterft een licht bittere dood.
De neus is jong, maar dat stoort allerminst. Op
smaak en in de finish is hij ronduit schitterend. Maar ongeturfd? Ik ben niet
overtuigd.
87/100
Geproefd door
Mark Dermul op 03-03-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).