Distilleerderij:
Springbank
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Springbank 17 Year Old Sherry Wood, OB 2015, 9.120 bts
Kleur: koper
ABV: 52.3%

Gespierd

Deze 17-jarige Springbank rijpte volledig op
sherryvaten en werd bovendien nog eens op vatsterkte gebotteld. Hij verscheen
begin 2015 en is ondertussen nog moeilijk te vinden (het waren immers slechts
iets meer dan 9000 flessen wereldwijd). Via-via kon ik toch een sample te
pakken krijgen.

Oh, boy, deze neus is groots en geweldig, hoor.
Duidelijk Springbank met zijn typische minerale kantjes en zachte turf, maar
het sherryvat neemt hier toch vlotjes de leiding over. Flink wat fruit à la
rozijnen en meloen, rode bessen, mango en perzik, maar ook bloedappelsien en
pruimen. Krieken, zelfs. Als je hem even laat staan komen de typische farmy element van Springbank er toch
weer duidelijker door.

Hij komt flink gespierd binnen, hoor. Kruidig
op peper, nootmuskaat en kaneel. Het fruit neemt nog steeds de leiding en wordt
eerder donker, met krieken en pruimen, dadels en geprakte banaan. Maar de
rokerigheid is ook best groot, waardoor dit een erg leuke, interessante en
vooral bijzonder lekkere whisky wordt. Halverwege vertoont hij een mooi
bittertje als van koffiegruis en zoethout, terwijl wat zwarte chocolade zijn
intrede doet.

De afdronk is lang, kruidig en een waar gevecht
tussen zoet en zilt. Licht drogend naar het einde toe. De rook blijft
ondertussen heel de tijd hangen.

Een grootse, geweldige Springbank, die ondanks
de grote invloed van het sherryvat zijn karakter niet loochent. Aanrader
(afgezien van het zware prijskaartje).

87/100

Geproefd door
Mark Dermul op 03-03-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).