Distilleerderij: Talisker
Regio: Schotland (Islands)
Fles: 10 Year Old
Kleur: goud
ABV: 45,8%

The Skye is the limit

Bij het opzoekwerk ter voorbereiding van deze tasting note, stelde ik tot mijn verwondering vast, dat er nog geen reviews op de Whivie blog staan over de expressies uit deze distilleerderij. Laten we maar snel van wal steken, bestemming: Island Skye!

Talisker 10 Year Old is één van de Classic Malts. Hij wordt ook aangeboden in de Strong Collection, samen met de Cragganmore 12 Year Old en de Lagavulin 16 Year Old. Wij proeven hem uit de set met de Talisker 18 Year Old en de Talisker 1993 Distillers Edition.

Met zijn enorm viskeuze body, trekt deze single malt dikke, vette, onregelmatige tranen in het glas.

De geur is krachtig, maar minder uitgesproken dan verwacht. Deze dram neust zacht rokerig. Er zijn lichte zoete toetsen van fruit. De neus doet Ilse denken aan de geuren van lijm en vernissen die je in de hobbywinkel kan vinden.

De smaak heeft duidelijk (nog) meer karakter dan de neus. We smaken zoet fruit, met een medicinale nasmaak.

De finish is relatief lang en licht kruidig. Wat overheerst is de smaak van de zee. Het is net of je een goeie zeup zeewater hebt doorgeslikt. De mond blijft droog en zout achter. Ik heb letterlijk dorst gekregen van deze whisky.

Toen ik de bespreking van Reza over de distilleerderij las, kreeg ik meteen zin om mijn flesjes Talisker open te maken. Ik ben zeer tevreden met deze aankoop en ga binnenkort de twee andere expressies proberen.

Score: 82

geproefd door Niek Verniers & Ilse Everaert op 08-04-2010