Distilleerderij: Glendalough
Regio: Ierland
Fles: Glendalough 7 Year Old
Kleur: vol goud
ABV: 46%

Appelsienzeste

Vijf vrienden uit Wicklow en Dublin hebben in 2011 de
Glendalough Distillery uit de grond gestampt. Ze hebben al vier gins en drie
Poitin (ongerijpte spirit), maar brachten ondertussen ook drie single malt
releases uit: Glendalough Double Barrel, 7 Year Old en 13 Year Old. Dat kan dus
niet anders dan aangekochte malt zijn. We proeven eerst de 7-jarige, gekozen
omwille van het feit dat dit een geluksgetal is. Misschien zijn ze bijgelovig
bij Glendalough.

De neus is rijk aan appels, banaan en citrus –
appelsienzeste! – met een licht florale toets, maar ook iets metalig zonder dat
het stoort. Ik moet ook aan meubelpoets denken. Maar het werkt, hoor. Deze neus
is clean en fruitig en prima gebalanceerd.

Op smaak is hij minder in balans dan op de neus, zoveel
is zeker. De appelsienzeste keert weer en neemt meteen de touwtjes in handen.
Dat wordt gevolgd door crème brûlée en appels. Wat kaneel en een toets van
bakkerijkruiden. Rozenbottel. Onrijpe banaan. En weer dat metalige, maar
wederom zonder dat het storend wordt.

De afdronk is best lang en kruidig te noemen, waarbij de
appelsienen plaats maken voor thee en tannine. Sterft wel een erg bittere dood.

Leuke nieuwe Ier, hoewel het dat niet echt is natuurlijk.
Als ik zou moeten gokken, zou ik zeggen dat hij van Cooley afkomstig is. Zo’n
50 EUR.

80/100

Geproefd door
Mark Dermul op 18-02-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).