Distilleerderij: Heynsquared
Regio: Gent, België
Fles: Ginderella Xmas Edition
Kleur: clear
ABV: 40%

Nat Zand

Ik proefde vorige zomer de Ginderella voor het eerst. Een erg leuk verhaal,
want deze Gentse gin werd gestookt met 9 (on)kruiden. Maar ik moet bekennen dat
ik er verre van kapot van was. Ik vond het zelfs een beetje een stinkertje (gelukkig
viel de smaak erg goed mee). Voor de Xmas Edition, waarvan slechts 196 flessen
beschikbaar zijn (of waren), ging de Gentse stadsecoloog Geert heyneman nog een
stap verder. Deze gin rijpte namelijk een tijdlang op een Laphroaig vat!

De neus is zoet en
romig en – in tegenstelling tot de ‘gewone’ Ginderella – absoluut geen
stinkertje, maar een frisse, zomerse gin. Hij vertoont ook flink wat vanille,
wat ik aan het Laffie-vat durf toeschrijven. Maar anders dan dat merk ik op de
neus niet zo veel van de eik die eerder de geturfde Ileach mocht ontvangen. Wat
mij betreft is deze alvast juniper-driven­,
zoals dat heet. Van de Japanse Duizendknoop, Kleine Varkenskers en Robertskruid
merk ik weinig, maar ik heb daar dan ook geen ervaring mee. Een toefje citrus
(maar echt niet veel), maar wel flink wat aardse tonen. Plantenwortels en een
beetje nat zand. Vreemd, misschien, maar best aangenaam, hoor.

Hij is bijzonder
romig en zoet in de mond en nu meen ik toch wat Laffie-invloeden te ontdekken.
Oh, ja, dit is lekker. Donkerzoete toetsen van gekarameliseerd hout, een zachte
rokerigheid die een glimlach op mijn gezicht tovert. Toch ook een tikkeltje
umami, hoe vreemd dat ook mag klinken (in een gin, althans). Apart en uniek,
dat mag ik wel zeggen. Lekker? Absoluut.

De afdronk is
betrekkelijk lang en donkerzoet met een zilt randje. Heerlijk.

Ha, dat had ik echt
niet verwacht, maar deze gin is uitzonderlijk en erg verrassend. Aanrader!

GIN & TONIC

Veel ijs, een
blaadje munt en een enkel schijfje citroen gingen een goeie scheut Ginderella
en de Belgische tonic Syndrome Raw vooraf om mijn zomerse cocktail te
vervolledigen. Maar vreemd genoeg wordt hij hierdoor niet bepaald fris en
zomers. Hij wordt opnieuw een beetje een stinkertje… ha! Op smaak zit het dan
wel weer erg goed, omdat hij atypisch wordt door het rokerige, donkerzoete
karakter door de invloed van het Laffie-vat.

Puur vind ik deze
erg mooi, maar in een G&T is hij naar mijn bescheiden mening minder
geslaagd. Apart is hier het sleutelwoord. Deze gin kost je zo’n 50 EUR (als je
hem nog kan vinden). Met dank aan PROOF voor het sample!

Geproefd door
Mark Dermul op 25-02-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).