Distilleerderij: Lagavulin
Regio: Schotland (Islay)
Fles: South Shore
Islay Malt 2008/2016, Valinch & Mallet
Kleur: witte wijn
ABV: 48.8%
Suikerspin
Valinch &
Mallet, de jonge onafhankelijke bottelaar met Italiaanse roots, maar gevestigd
in Londen, bracht in 2016 deze South Shore Islay Malt op de markt. Het gaat om
een single bourbon cask van erg jonge en bleke Lagavulin. Davide Romano – de
sterke man achter deze bottelaar – weet van wanten, zoveel is duidelijk.
De neus begint
redelijk zacht en ingetogen op herfstbladeren, grassen, champignons en natte
aarde. In die zin is het alvast een erg atypische start. Doe daar wat anijs,
dille en peterselie bij en u begrijpt dat we het hier over een erg herbale,
kruidige Lagavulin hebben. De rook is discreet, de maritieme elementen zelfs haast
onherkenbaar.
Hij is zacht en
betrekkelijk zoet op de tong. Ik heb iets van witte wijn, limoncello, vanille,
een klein ziltje en wat rook. Midpalate komt er – ik zou bijna durven zeggen
‘eindelijk’ – wat assen opzetten, alsook wat meer rook en kappertjes. Iets van
gerookte heilbot, weliswaar op de achtergrond. Hij is vooral zoet.
Suikerspin-zoet, zelfs. Wat perensiroop, die snel om zich heen grijpt en de
zoete kant van deze Laga nog eens in de verf zet.
De afdonk is
middellang, rond en zoet met de nadruk op peren en citroen met een beetje
assen.
Een gedurfde
keuze, als u het mij vraagt. Want erg atypisch, hoewel erg clean en rond. Ik
vind het alleszins een erg leuke botteling.
83/100
Geproefd door Mark Dermul op 10-12-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).