Distilleerderij: Lagavulin
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Lagavulin 1999
PX Distiller’s Edition, lgv 4/504, OB 2015
Kleur: brons
ABV: 43%
Intrigerend
De Distillers
Edition van Lagavulin is – net als zijn kompanen – dubbel gerijpt. In het geval
van Lagavulin is dat op Pedro Ximenez sherryvaten. Dit is de botteling die in
2015 op de markt kwam.
Terwijl de
klassieke Lagavulin karakteristieken aanwezig zijn, worden deze aan de kant
geschoven om plaats te maken voor zoete en zachte elementen als
bloedappelsienen, rozijnen en dadels, iets an nonten (amandelen?),
kruidenbouillon en sigarenkist. Iets van gerookt vlees. Het is u meer dan
vergeven om dit complex en intrigerend te noemen.
Hij is echt
zijdezacht en ronduit schitterend op smaak. Opnieuw flink wat fruit als
appelsien, rozijnen en citroen, maar ook gerookt hert op de BBQ (I kid you
not), houtskool, zilt, zoethout en teer. De rook is warm, doch niet dominant.
Intrigerend, ik zei het al.
De lange finish
laat je mond droog achter, nadat hij eerst nog wat donkerzoete elementen de
revue liet passeren.
Verrassend zoete,
complexe en simpelweg heerlijke Lagavulin. Het is de zesde Distiller’s Edition
van Lagavulin die ik proef, maar wel de beste tot nu toe.
87/100
Geproefd door Mark Dermul op 10-12-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).