Distilleerderij: Laphroaig
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Laphroaig PX
Cask, OB 2013, 1000ml
Kleur: amber
ABV: 48%
Rood Fruit op de BBQ
Deze Laffie is
’triple cask matured’, waarmee bedoeld wordt dat hij rijpte op bourbonvaten,
quarter casks en PX. Waarom hij dan gewoon PX Cask wordt genoemd, is mij een
beetje een raadsel, maar goed. Hij was tot voor enkele jaren alleen
verkrijgbaar in de duty free (het is dan ook een literfles), maar tegenwoordig
kan je hem makkelijk online bestellen.
De neus is zoet
op citrus, gerookte ham, aspartaam, dieselolie en flink herbaal (denk kamfer,
tijm en marjolein). De assen en rook zijn erg discreet, moet ik zeggen. Rood
fruit krijg ik ook nog, in een stoofpotje weliswaar. Maar het zoete kantje doet
wat chemisch aan, wat me niet erg vrolijk maakt.
Hij mocht wel wat
meer body hebben, moet ik zeggen. Hij start flink tannisch, op eikenhout en
bakkerijkruiden, alvorens de turf, verbrand hout en karamel hun intrede doen,
zij aan zij met het zoete fruit à la aardbei, grapefruit en bosbessen. Het
lijkt wel een mandje rood fruit dat op de BBQ staat te pruttelen, met een goeie
scheut BBQ-saus erover heen.
In de eerder
korte afdronk wordt hij snel betrekkelijk bitter en droog. Ik krijg nog wat
rood fruit en chocolade.
Niet slecht, maar
ook zeker niet mijn favoriete Laffie, moet ik bekennen. Die 65 EUR had ik beter
aan iets anders besteed.
81/100
Geproefd door Mark Dermul op 12-12-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).