Distilleerderij: BenRiach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: BenRiach 23 Year Old 1984/2008 Single Malts of Scotland, Hogshead #194,
214 bts
Kleur: oud goud
ABV: 54.2%

BBQ Spek

Single Malts of
Scotland is een dochterbedrijf van Specialty Drinks, van Sukhinder Singh, de
sterke man achter onder andere het Londense The Whisky Exchange. Het is alweer
van 2008 geleden dat ze deze fles op de markt brachten, maar ik kon er toch nog
een sample van te pakken krijgen op één of ander whiskyfestival. Het is een
flink geturfde BenRiach die van een single cask werd gebotteld.

De neus offreert wat
pompelmoes, mandarijn en in mindere mate andere citrusvruchten, maar de
aandacht wordt toch vooral getrokken door allerlei stalgeuren, gerookt en
gekruid spek op de BBQ, zongedroogd hooi en een bruine snede brood uit de
toaster. De turf geeft hem ook een licht zoetzure toets. Maar – en dat verbaast
me enigszins – ik vind dit erg lekker.

Op smaak houdt hij
het midden tussen zoet en rokerig, maar BenRiach is alvast onherkenbaar
geworden. Dit lijkt meer op een Lagavulin, zo peaty! Het fruit krijgt een suikerrandje, terwijl honing en karamel
ook hun duit in het zakje doen. Wordt heel erg ‘Islay’, als je het mij vraagt.
Maar lekker? Ja, zeker wel.

De afdronk is erg,
erg lang en blijft zoet en rokerig. Hier krijg je het warm van.

Sommige van de
geturfde single casks zijn echt geweldig – zoals deze – en stukken beter dan de
‘composities’ à la Fumosus en consoorten. Dit was mijn 75e BenRiach, nota bene!

87/100

Geproefd
door Mark Dermul op 04-09-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).