Distilleerderij: Kininvie & Girvan
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: House of Hazelwood 21 Year Old, OB 2016, 500ml
Kleur: goud
ABV: 40%
Gewoontjes
Het eerste wat opvalt
is de fantastisch vormgegeven fles, die lijkt weggekaapt te zijn uit een
aflevering van Downton Abbey. Very Art Deco, als u het mij vraagt. Laat me er
wel onmiddellijk aan toevoegen dat het er eentje is van 50cl. Op de officiële website kan je
vaststellen dat er een 18-, 21- en zelfs 25-jarige release van deze luxe-blend
werd gelanceerd. Insiders fluisteren ons in dat ze werden gemaakt met (vooral)
Kininvie single malt en Girvan single grain. Hij werd in 2016 in de duty free
geïntroduceerd, maar is nu links en rechts wel te vinden in de winkels en
online.
De neus heeft tijd
nodig om zichzelf te tonen. Het begint allemaal met snoeperige toetsen en flink
wat vanille, alvorens wat gedroogd fruit zich laat zien. Denk gedroogde
abrikozen. Doe daar wat bruine suiker op. En een druppeltje honing. Iets van
tijm. De graanwhisky drukt toch wel zijn stempel met flink wat droge eik en een
hint van bananenschil, hars en potloodslijpsel.
Hij is zijdezacht,
maar ook erg flets op de tong. Bijna waterachtig. Dat valt me tegen. Het begint
mierzoet op flink wat moutsuikers, notenmix en geroosterde amandelen. De
kruiden van dienst zijn kaneel en nootmuskaat. Maar het fruit krijgt amper het
voetlicht. Ik heb hints van dadels, pruimen en rozijnen, maar het blijft bij
hints. Deze kan ik niet echt fruitig noemen.
De finish is
verrassend lang op droge kruiden en wat hints van sherry.
In tijden van NAS is
het enerzijds verfrissend een nieuwe whisky op de markt te zien met een
leeftijdsaanduiding (en 18, 21 en 25 is bovendien niet niks toch?), maar
anderzijds is het prijskaartje er niet naast. Mooi flesje of niet, zo’n 115 EUR
voor 50cl is alvast niet goedkoop. En de whisky? Die is maar heel gewoontjes.
81/100
Geproefd
door Mark Dermul op 27-08-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)