Distilleerderij: Kilchoman
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Kilchoman Red
Wine Matured, OB 2017, Douro Valley Red Wine Casks, 7000 bts
Kleur: koper
ABV: 50%

Rood Fruit

Deze speciale editie
van Kilchoman is gerijpt op rode wijn vaten uit de Douro-streek in Portugal,
vooral bekend omwille van zijn portwijnen. Het is de eerste keer dat Kilchoman
zich aan rijping op dit soort vaten waagt. De spirit werd te slapen gelegd in
juli 2012, dus is deze single malt 5 jaar oud. Hij werd versneden naar 50%,
waar ik niet rouwig om ben.

Donkerzoete neus op
gekookt, rood fruit met bruine suiker in de mix. Aardse toetsen domineren,
gevolgd door iets van melkchocolade en nat hout. Veel nat hout, dat al wat
begint te rotten. Klink niet zo best, maar werkt prima voor deze Kilchoman, die
ook een zilt randje vertoont, zij het wel op de achtergrond. Van de typiche
citrustoetsen van deze malt is alvast geen spoor op de neus.

De body is prima,
terwijl de aanzet bijzonder zoet is. Rood fruit vooraan, weliswaar nu toch
gevolgd door heel wat citrusfruit. Ik moet aan bloedappelsien, bergamot en
limoen denken. Iets van verbrand hout steekt de kop op, maar stoort niet. Op de
achtergrond verschijnen nog wat geroosterde noten. De turf doet ook zijn duit
in het zakje.

De afdronk is
middellang, gepeperd, zilt en zoet tegelijkertijd en simpelweg heerlijk.

Deze release moet
amper onder doen voor het cask sample dat ik eerder proefde. Mooie Kilchoman,
hoewel ik vrees dat hij niet voor iedereen is. Pakweg 120 EUR. Da’s niet
goedkoop, maar je krijgt er wel een erg lekkere malt voor in de plaats.

86/100

Geproefd
door Mark Dermul op 15-10-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).