Distilleerderij: St George’s
Regio: Engeland
Fles: Chapter 6 (unpeated)
Kleur: stro
ABV: 46%

New English Dram

In november van 2006 werd het allereerste distillaat van deze jonge stokerij nabij Norfolk op vat 001 gestoken, een vat dat wordt ‘bewaakt’ door de vier honden van de distilleerderij: Molly, Bert, Oscar en Zeb. Uiteraard zijn er ondertussen al heel wat vaten afgevuld die nu rustig liggen te rijpen.

Om voor inkomsten te zorgen verkoopt St George’s, naast allerhande prullaria in de gift shop, ook spirit die nog niet (genoeg) gerijpt heeft. Deze spirits kregen allemaal de naam Chapter (hoofdstuk) en een nummer. Zo is de new make te verkijgen als Chapter 1. Geturfde new make heet Chapter 2. Chapter 3 en Chapter 4 zijn beide 18 maanden gerijpt, resp. unpeated en peated.

Chapter 5 is een gelimiteerde editie (in mooie karaffen verkrijgbaar, maar nog moeilijk te vinden) van hun eerste ongeturfde whisky, na drie jaar rijping. Van Chapter 6 – degene die we hier gaan bespreken – bestaat er zowel een geturfde als ongetufde versie.

Er staan nog heel wat ‘hoofdstukken’ op stapel, zoals Chapter 7 die een Rum Finish meekreeg. Chapter 8 is de opvolger van Chapter 5 – dus gelimiteerde decanters – maar gevuld met geturfde dram. Chapter 9 zou deze zomer op de markt komen en opnieuw een geturfde versie zijn.

De geturfde versie van Chapter 6 werd geproefd door Sven. Zijn tasting note kan je hier lezen. Ik proefde de unpeated versie op het Gentse Whisky Festival.

Ik vind hem fris en fruitig ruiken, hij doet me een beetje aan pruimen denken. Maar ook aan koekjes – babykoekjes zoals Vitabis (je weet wel, de koekjes die je prakt in een fruitpapje van de jongste).

Hij is duidelijk heel jong en smaakt een beetje ‘hard’. Opnieuw komen de babykoekjes tot uiting, maar minder dan in de neus. Het hout van de Jim Beam bourbonvaten is nog prominent aanwezig.

De finish is toch redelijk alcoholisch en wordt pas op het einde wat bloemig. Niet onaangenaam, maar ook niet uitgesproken.

Chapter 6 is non-chill filtered en kreeg geen bijkleuring. Maar gezien de jonge leeftijd (amper 3 jaar) en ondanks het alcoholpercentage van 46% ABV, is hij duidelijk nog op zoek naar diepgang. Toch denk ik dat deze Engelse single malt (de eerste in meer dan 100 jaar!) een interessante toekomst tegemoet gaat.

Score : 72

geproefd door Mark Dermul op 06-02-2010