Distilleerderij: Ardbeg
Regio: Schotland (Islay)
Fles: 10 Year Old
Kleur: stro
ABV: 46%

De beste ter wereld?

Ardberg is afkomstig van het eiland Islay, dat er om bekend staat zeer rokerige single malts voort te brengen. Ardbeg is hierop zeker geen uitzondering en wordt beschouwd als één van de meest peated whisky’s ter wereld. Volgens Ardbeg zelf (maar dat kan je bezwaarlijk een neutrale opmerking noemen) is Ardbeg de beste whisky ter wereld. Hm, ik ben eens benieuwd.

Op de verpakking staat duidelijk vermeld dat het een ‘non chill filtered’ whisky betreft, wat het verhoogde ABV van 46% verklaard.

Terwijl ik nog de strokleur en stevige body bewonder komt de geur me al tegemoet. Turf overheerst, maar na enige concentratie kan ik ook gras en verbrand rubber ontwaren. In de verte ruik ik zelf een beetje overrijpe banaan, zou dat kunnen? Lijkt me vreemd. Misschien speelt mijn verbeelding me parten.

Ik had de Kleenex al klaarstaan voor mijn eerste slok, maar dat was voorbarig. Terwijl de turf stevig aanwezig is in de neus, zet hij je keel niet in brand. Ik proef voornamelijk kruiden, wat gepaard gaat met een gezellige warmte.

Die warmte blijft nog even duren tijden de intense en zeer lange kruidige afdronk.

Ja, Ardbeg heeft niet overdreven. Dit is een bijzonder lekkere whisky die in geen enkele barkast zou mogen ontbreken.

Score : 83

geproefd door Mark Dermul op 25-10-2009