Brouwerij: St Peter’s Brewery
Regio: Engeland
Fles: St Peter’s The Saints Whisky Beer, 500ml
Kleur: amber
ABV: 4,8%
Lichtgewichtje
St Peter’s Brewery werd gebouwd in 1996 in St
Peter South Elmhalm, Suffolk. Ze werd ondergebracht in een grote
vierhoekshoeve. Met water uit hun eigen waterput, gemoute gerst en hop uit Kent
maken ze een hele resem klassieke Engelse ales,
zoals daar zijn: Winter Ale, Wheat Beer, Summer Ale, Strong Ale, Suffolk Gold,
Ruby Red Ale, Organic Ale en ga zo maar door. Er zijn ook twee biertjes die een
link hebben met whisky, namelijk de Suffolk Smokey en deze The Saints Whisky
Beer. De Suffolk Smokey werd gemaakt met geturfde mout uit de whiskyindustrie,
Het Saints Whisky Beer kreeg een ander tintje whisky mee: er werd aan het vat
een flinke scheut Engelse whisky toegevoegd van de St George’s Distillery in
Norfolk. De Chapter 9 Peated om precies te zijn. Enfin, genoeg background, me
dunkt. Schenken, die handel! Bij dat schenken komt er een kraag op die snel
verdwijnt en hij heeft de kleur van acaciahoning die me wel aanstaat. Hij
bubbelt amper.
Ja, de neus geeft hop en zelfs wat gebrande
mout prijs, maar de turf is onmiddellijk waarneembaar. Daarnaast zelfs flink wat
stalgeur en natte aarde. In een bier is dat toch een beetje vreemd, hoor. Ook
wat woodsmoke. Je ruikt het eikenvat waarop dit bier gelagerd werd. Zeker niet
onaangenaam.
Op smaak is het nog vreemder! De turf, die de
hoofdrol speelt, wordt bijgetreden door – niet lachen – gerookt spek! Een
beetje zoet en licht zurig tegelijkertijd, maar helaas ook nogal flets. Er had
wat meer koolzuurgas op gemogen, meen ik. Er zit te weinig bier in het bier,
als u begrijpt wat ik bedoel. Te weinig mout gebruikt?
Van een finish is hier amper sprake.
De neus was best aangenaam, maar dit biertje
is te flets om echt te bekoren. Misschien is dat omdat bij Belgen zo verwend
zijn wat bier betreft? Hoe dan ook, dit is een lichtgewichtje.
Geproefd
door Mark Dermul op 23-04-2013
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).