Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Balblair Distillery

Distilleerderijen Posted on 15/07/2013 17:56

Balblair Distillery

Edderton, Tain

Ross-shire IV19 1LB

Scotland

Tel +44 1862 821273

www.balblair.com

Interbellum

De
huidige distilleerderij werd opgericht door Alex Cowan & Co in 1894, maar
Balblair verwijst graag naar de oorspronkelijke Balblair distilleerderij die in
dezelfde streeks in 1790 door John Ross werd gebouwd. De huidige
distilleerderij, ontworpen door de bekende architect Charles Doig, ligt wat ten
noorden van Tain, dat misschien een belletje doet rinkelen. Immers, in dezelfde
streek ligt de bekende Glenmorangie
distilleerderij. We zitten zo’n 60 kilometer ten noorden van Inverness, in de
Highlands dus, vlabij de Dornoch Firth.

De
distilleerderij ligt op een boogscheut van Edderton Railway Station, waar het
gretig gebruik van maakte om grondstoffen aan te voeren en gevulde vaten af te
voeren. De distilleerderij ging dicht in 1915, tijdens de Eerste Wereldoorlog,
en opende pas na het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1947. Gedurende het
interbellum werd er geen Balblair gestookt.

Van Canada tot Thailand

In
1949 werd Balblair overgenomen door R. Cumming & Sons, een onderdeel van
Hiram Walker uit Canada. Onmiddellijk werd er uitgebreid. Cumming runde de
distilleerderij tot aan zijn dood in 1970.

In
1996 kocht Inver House Distillers Limited de distilleerderij. Hun portfolio
bestaat nu uit Speyburn, Knockdhu, Old Putleney en Balmenach. Inver House zelf
werd door Pacific Spirits ingelijf in 2001, waardoor het in Thaise handen kwam.
Immers, de groep wordt aangestuurd door de zakenman met de schier
onuitspreekbare naam Charoen Sirivadhanabhakdi.

Sinds
enkele jaren beschikt Balblair over een visitor center. Dat wordt sinds de
release van de film The Angel’s Share, waarin de distilleerderij uitgebreid in
beeld wordt gebracht, drukker bezocht dan ooit.

Range

Balblair
wordt tegenwoordig gebotteld zonder de typische leeftijdsaanduiding, maar als
vintage (dus door vermelding van het jaartal van distillatie), te vergelijken
met wijn. Het ontwerp van de flessen werd geïnspireerd door de nabijgelegen
Pictische steen Clach Biorach, waarvan beweerd wordt dat hij 4000 jaar oud is.

Het
aantal onafhankelijke bottelingen is eerder beperkt met als uitzondering Gordon
& Macphail.



Bier: The Saints Whisky Beer

Tasting Notes Posted on 15/07/2013 07:42

Brouwerij: St Peter’s Brewery
Regio: Engeland
Fles: St Peter’s The Saints Whisky Beer, 500ml
Kleur: amber
ABV: 4,8%

Lichtgewichtje

St Peter’s Brewery werd gebouwd in 1996 in St
Peter South Elmhalm, Suffolk. Ze werd ondergebracht in een grote
vierhoekshoeve. Met water uit hun eigen waterput, gemoute gerst en hop uit Kent
maken ze een hele resem klassieke Engelse ales,
zoals daar zijn: Winter Ale, Wheat Beer, Summer Ale, Strong Ale, Suffolk Gold,
Ruby Red Ale, Organic Ale en ga zo maar door. Er zijn ook twee biertjes die een
link hebben met whisky, namelijk de Suffolk Smokey en deze The Saints Whisky
Beer. De Suffolk Smokey werd gemaakt met geturfde mout uit de whiskyindustrie,
Het Saints Whisky Beer kreeg een ander tintje whisky mee: er werd aan het vat
een flinke scheut Engelse whisky toegevoegd van de St George’s Distillery in
Norfolk. De Chapter 9 Peated om precies te zijn. Enfin, genoeg background, me
dunkt. Schenken, die handel! Bij dat schenken komt er een kraag op die snel
verdwijnt en hij heeft de kleur van acaciahoning die me wel aanstaat. Hij
bubbelt amper.

Ja, de neus geeft hop en zelfs wat gebrande
mout prijs, maar de turf is onmiddellijk waarneembaar. Daarnaast zelfs flink wat
stalgeur en natte aarde. In een bier is dat toch een beetje vreemd, hoor. Ook
wat woodsmoke. Je ruikt het eikenvat waarop dit bier gelagerd werd. Zeker niet
onaangenaam.

Op smaak is het nog vreemder! De turf, die de
hoofdrol speelt, wordt bijgetreden door – niet lachen – gerookt spek! Een
beetje zoet en licht zurig tegelijkertijd, maar helaas ook nogal flets. Er had
wat meer koolzuurgas op gemogen, meen ik. Er zit te weinig bier in het bier,
als u begrijpt wat ik bedoel. Te weinig mout gebruikt?

Van een finish is hier amper sprake.

De neus was best aangenaam, maar dit biertje
is te flets om echt te bekoren. Misschien is dat omdat bij Belgen zo verwend
zijn wat bier betreft? Hoe dan ook, dit is een lichtgewichtje.

Geproefd
door Mark Dermul op 23-04-2013
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).