Donderdag 23 mei was Den Enghel te Gent de place to be om nader kennis te maken met
de kleinste en jongste distilleerderij op Islay: Kilchoman. Het eerste vat werd gevuld op 14 december 2005, dus hebben ze nog geen
grote portfolio of lang gerijpte whisky. Hun output is ocharme 140.000 liter.
Ze maken twee stijlen: licht geturfd en zwaar geturfd. De zoon van oprichter
Anthony Wills, de spraakwaterval James, was de gastheer van wat een bijzonder
leuke en lekkere avond zou worden.
We staken van wal met de tweede release van de 100%
Islay, die zijn naam ontleent aan het feit dat hij van korrel tot borrel op het
eiland werd gemaakt met locale ingrediënten. Daarna volgden het vlaggenschip
Machir Bay, de enige volledig op sherry gerijpte Loch Gorm, twee bourbon single
cask releases, één sherry single cask release en tot slot nog wat Concerto new
make.
Hieronder volgt een korte impressie van wat we
geproefd hebben.
Kilchoman 100% Islay Second Release, 3yo, 50% ABV
Kleur: zonlicht
Neus: fris en fruiting met perenlikeur, limoensap en een farmy toets
Smaak: ditto met zachte turf en flink wat pepers, maar
vooral veel citrus
Finish: Middellang, kruidig en rokerig met een zilt
randje
83/100
Kilchoman Machir Bay, bottled 2013, 4yo, 46% ABV
Kleur: zonlicht
Neus: limoen, ananas, bijna tropisch met slechts een heel klein beetje turf
Smaak: zachte mix van licht tropisch fruit, vanille,
peper en flink wat turf, veel meer dan op de neus
Finish: Middellang, fruitig en kruidig met een druppeltje
ansjovisolie
Commentaar: de sherry in de mix (zo’n 30%) zorgt voor een mooie tropische toets
84/100
Kilchoman Loch Gorm, 5yo, 46% ABV
Kleur: brons
Neus: donker fruit (rozijnen, vooral), chocolade, noten en kruiden
Smaak: zijdezachte mix van turf en sherry en
kruidnagel
Finish: lang, kruidig met een perfecte balans
Commentaar: zeer romige en mondvullende dram – like!
86/100
De bourbonvaten die Kilchoman gebruikt zijn afkomstig
van de Buffalo Trace distilleerderij. Over de sherryvaten was James nogal
geheimzinnig (of ik heb hem niet goed begrepen, dat kan ook). Het graan dat ze
verbouwen op de Rockhill Farm is van de Publican-variëteit, ideaal op Islay
omwille van de korte stengel. Graan met een lange stengel zou immers de zware
wind op Islay niet overleven.
De fermentatietijd is maar liefst 100 uur en de middle
cut is heel klein, genomen tussen 72% en 68%. Voordat die spirit op vat gaat
wordt hij versneden naar de industriestandaard van 63;5%. Rijpen gebeurt in
dunnage warehouses, maximaal 3 hoog.
Kilchoman Single Cask Release Bourbon 2007/2012, cask 390/2007, 60,9%
ABV
Kleur: zonlicht
Neus: zachte turf, marsepein, vanille, citrus, eucalyptus, wordt hoe langer hoe
zoeter
Smaak: zoet met heel wat turf en peper en een
tikkeltje munt
Finish: heel lang en heel geturfd
Commentaar: beetje een beest
84/100
Kilchoman Single Cask Release Bourbon 2008/2012, cask 390/2008, 60,5%
ABV
Kleur: zonlicht
Neus: amandelen, munt, vanille, appelgebak met yoghurt, turf, munt en
bloemsuiker
Smaak: wordt plots heel maritiem met stokvis,
olijfolie, turf en peper die het witte en gele fruit ondersteund
Finish: zeer lang en zeer zacht met een streepje eik
Commentaar: een complexe beauty en de winnaar van de avond voor me (prima
zwemmer, ook)
87/100
Kilchoman Single Cask Release Sherry 2007/2012, cask 455/2007, 59,3% ABV
Kleur: brons
Neus: hint van rubber en miso soep, gerookte ham, walnoten, rozijnen en rook
Smaak: flinke battle tussen sherry en turf, gekonfijt
fruit, kruidnagel en zoethout
Finish: lang en ‘vlezig’ met zoethout op het sterfbed
Commentaar: Kilchoman Umami, maar een beetje te
extreem voor mij.
82/100
Wie mij een beetje kent, weet dat ik naast een
voorliefde voor Auchentoshan ook een zwak heb voor new make. Ik ben van mening
dat de spirit dikwijls al veel zegt over de whisky die het later zal
voortbrengen, ondanks het feit dat vele new makes op elkaar lijken. Dat was bij
deze niet anders.
James had new make bij die gestookt was op 6 mei, dus
zo’n drie weken voordat we hem aan de lippen konden zetten. Hij was gemaakt van
de gerstvariëteit Concerto, die ik nog niet geproefd had.
Kilchoman Concerto New Make Spirit, 68% ABV
Kleur: doorschijnend (doh!)
Neus: heel clean en fruitig, amper turf waar te nemen, perensiroop, gekookte
bloemkool en een zilt kantje
Smaak: heet, uiteraard, maar zeer vol en rijk, zoet en
nu toch flink geturfd maar bovenal bijzonder romig
Finish: van hier tot aan de maan en terug
Commentaar: zeer clean en zeer romig, ronduit geweldig
voor embryonale whisky
82/100
Hoewel alle whisky zeer jong is, valt hij me toch
bijzonder goed in de smaak. Mijn scores (voor wat het waard is) liggen tussen
de 82 en de 87. Dat kan tellen voor zulke jonge beestjes. Ik kan me dan ook
voorstellen dat deze whisky goed tot zeer goed zal scoren eens hij een
respectabele leeftijd bereikt heeft. Als je weet dat ze jaarlijks slechts 20 à
30% van hun productie verkopen, ligt er dus wel één en ander te slapen voor
later. Good things come to those who wait, zegt het spreekwoord. In het geval van Kilchoman ben ik
overtuigd dat het van toepassing is.
Het enige punt van kritiek vind ik de prijs. Immers,
de Machir Bay, de standaard zeg maar, kost 45 EUR, wat niet bepaald weinig is
voor een whisky van amper 4 jaar. De 100% Islay, die zo mogelijks nog jonger
is, kost al makkelijk de helft meer. Hoewel ik weg was van de Single Cask
Release Bourbon 2008 (de jongste dus), kon ik het niet over mijn hart krijgen
hier meer dan 80 EUR voor op te hoesten. Mocht prijs geen rol spelen, dan was
Kilchoman zeker een whisky die ik met plezier aan mijn cabinet zou toevoegen.
Nu was ik al zeer tevreden dat The Bonding Dram de kans gaf om voor een prikje deze heerlijke Islay whisky te
proeven. Het was weer geweldig, niet in
het minst om de verhalen van James Wills te aanhoren in dat heerlijke Schotse
accent.
May the Malt be with you!