Distilleerderij: Braeval
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Balblair 21 Year Old 1991/2013 Brachadair, bourbon barrel #95120, 230 bts
Kleur: goud
ABV: 53,1%
Kokosmelk
Een nieuwe, Belgische nota bene,
onafhankelijke bottelaar is opgestaan met de ronkende naam Brachadair. Volgens
de bezieler, Patrick Vanderlinden, lid van de Clan Maccurve uit Betekom,
betekent het zoveel als ‘de moutman’ in het Keltisch. De fles werd voorgesteld
op het Whiskyfestival voor Onafhankelijke Bottelaars in Geraardsbergen, waar ik
hem voor het eerst proefde. Patrick was zo vriendelijk mij nog een sample mee
te geven om hem in alle sereniteit opnieuw te proeven, waarvoor dank!
De neus is lekker zoet, maar vooral zeer
waxy. Bijenwas, gedroogd gras, kokosmelk, gember en witte peper. Wat citrus in
de vorm van limoen, schil incluis. Een klein bittertje, alsook een zuurtje.
Hint van eik en wat vanille, die steeds luider wordt. Zeer toegankelijk.
Ook op de tong is hij waxy, maar wordt hij
meteen flink kruidig. Zwarte pepers, gember, zelfs wat nootmuskaat. Het
fruitige neemt dan het heft terug in handen. Wit fruit, geel fruit, zowel
sappig als gedroogd. Kokos, opnieuw. Ik hou hier wel van.
Op de lange, kruidige afdronk, krijg ik nog
wat woodsmoke.
Nou, Brachadair maakt hiermee alleszins een
zeer mooie entree, als je ’t mij vraagt. Kreeg tevens een mooie
introductieprijs mee: 79 EUR.
85/100
Geproefd
door Mark Dermul op 11-05-2013
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).