Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

The Next Bonding Dram

Events Posted on 13/05/2013 19:40

Een select (?) groepje whiskyvrienden werd door Jeroen
van The Bonding Dram uitgenodigd voor het sample van vier whisky’s. Bedoeling
was de volgende botteling te selecteren. Een opdracht die we met veel gusto
aanvingen, hoewel het geen makkelijke opdracht was.

Dit waren mijn bevindingen.

Sample 1

Kleur: witte wijn

Neus: citrus, licht gekruid, citroengras, hint van
vers afgereden gras, met water hint van noten en speculoos.

Smaak: zacht en olieachtig, peper, citrus en gras
opnieuw dat met water naar hooi evolueert.

Finish: middellang, maar aan de bittere kant.

Hij eindigde laatste voor bijna de hele groep.

Sample 2

Kleur: vol goud

Neus: kruisbessen, amandelen, netels, citrus,
zoethout, borstbollen, tannine

Smaak: beetje vuil met wat rubber, donker fruit en
bessen, plakt aan het verhemelte

Finish: kort op tannine

Deze was al stukken beter en het overwegen waard om te
bottelen, maar de twee beste moesten nog komen.

Sample 3

Kleur: vol goud

Neus: Ha, zoet op koffie, toffee, beetje bourbon,
marshmallow, chocolade, maar ook vernis en dennenappels. Mooie ontwikkeling.

Smaak: Romig, kruidig (nootmuskaat, kruidnagel) en
zoet op agrum (Fanta!)

Finish: Kort en zoet met wat drogende eik.

Zeer mooie whisky en wat mij betreft (en mij niet
alleen, zo bleek achteraf) de winnaar van de avond. Helaas blijkt deze ook aan
de dure kant te zijn. Dejuu.

Sample 4

Kleur: koper

Neus: donker fruit, hoestsiroop, een zuurtje,
chocolade en zelfs wat oxo. Zeer aantrekkelijk.

Smaak: vol op karamel, mout met een toefje zilt.

Finish: middellang en zoet, maar wel zeer kruidig.

Bijna, maar net niet, ex aequo met sample drie, maar
zeker bottelwaardig en bovendien, zo bleek, zijn prijs meer dan waar. Dit gaat
hem wellicht worden, maar uiteindelijk zal Jeroen de knoop moeten doorhakken,
natuurlijk.

Het leuke aan deze bijeenkomst was dat Inge zoals
vanouds heerlijke pralines had meegebracht, uiteraard gemaakt met chocolade,
maar dat we bovendien hadden afgesproken allemaal een fles whisky mee te
brengen. Gesloten of open, duur of niet, nieuw of oud, het maakte allemaal niet
uit. We lieten ons verrassen. En neen, ik nam eens geen Auchentoshan mee. Dat
deed Benny, de onverlaat! Ik moet zeggen, er zaten serieuze pareltjes tussen.
Dit is wat ik op de avond zelf nog proefde:

1. Balblair 20 Year Old 1990/2010 Bladnoch Forum Sherry Butt 166

2. Auchentoshan Three Wood (old bottle) – ik kon het niet laten

3. Glenmorangie 13 Year Old 1993 SMWS 125.4

4. Elijah Craig 18 Year Old 1991/2010 single barrel 34120

5. Drambuie Liqueur (bottled 80’s)

Maar ik nam, uiteraard met toestemming, een sample mee
van de 20 andere flessen om later, in mijn ‘whiskybasement’ te wikken en te
wegen.

Wat een gezellige afsluiter van een bijzonder goed
gevulde (met whisky dan toch) vrije dag. Tijd om de lever een paar dagen rust
te gunnen.



Braeval 21 Year Old 1991 Brachadair

Tasting Notes Posted on 13/05/2013 07:22

Distilleerderij: Braeval
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Balblair 21 Year Old 1991/2013 Brachadair, bourbon barrel #95120, 230 bts
Kleur: goud
ABV: 53,1%

Kokosmelk

Een nieuwe, Belgische nota bene,
onafhankelijke bottelaar is opgestaan met de ronkende naam Brachadair. Volgens
de bezieler, Patrick Vanderlinden, lid van de Clan Maccurve uit Betekom,
betekent het zoveel als ‘de moutman’ in het Keltisch. De fles werd voorgesteld
op het Whiskyfestival voor Onafhankelijke Bottelaars in Geraardsbergen, waar ik
hem voor het eerst proefde. Patrick was zo vriendelijk mij nog een sample mee
te geven om hem in alle sereniteit opnieuw te proeven, waarvoor dank!

De neus is lekker zoet, maar vooral zeer
waxy. Bijenwas, gedroogd gras, kokosmelk, gember en witte peper. Wat citrus in
de vorm van limoen, schil incluis. Een klein bittertje, alsook een zuurtje.
Hint van eik en wat vanille, die steeds luider wordt. Zeer toegankelijk.

Ook op de tong is hij waxy, maar wordt hij
meteen flink kruidig. Zwarte pepers, gember, zelfs wat nootmuskaat. Het
fruitige neemt dan het heft terug in handen. Wit fruit, geel fruit, zowel
sappig als gedroogd. Kokos, opnieuw. Ik hou hier wel van.

Op de lange, kruidige afdronk, krijg ik nog
wat woodsmoke.

Nou, Brachadair maakt hiermee alleszins een
zeer mooie entree, als je ’t mij vraagt. Kreeg tevens een mooie
introductieprijs mee: 79 EUR.

85/100

Geproefd
door Mark Dermul op 11-05-2013
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).