Een
festival als Spirits in the Sky is natuurlijk ook de ideale gelegenheid om een
Masterclass bij te wonen. Ook niet te veel, natuurlijk, want ze duren immers
een uur en dat beperkt dan weer je tijd om op het festival van al dat lekkers
te proeven.
Ik
koos voor twee Masterclasses, beide gepresenteerd door de immer sympathieke
Gordon Dundas, brand ambassador bij Morrison-Bowmore.
Bowmore Masterclass
De
eerste was een Masterclass van Bowmore, de populaire distilleerderij op Islay.
Dat was ook te merken aan het aantal deelnemer. De zaal zat vol, pakweg 30 man.
Gordon
trakteerde ons vooraf op een kort promofilmpje van de distilleerderij, waarbij
enkele werknemers aan het woord kwamen. Leuk. Daarna loodste hij ons langs
volgende whisky’s:
–
Bowmore 12 Year Old
–
Bowmore 10 Year Old
Tempest batch 04
–
Bowmore 15 Year Old
Darkest
–
Bowmore 15 Year Old
Laimrig
–
Bowmore Maltmen’s
Selection
–
Bowmore 1985 Limited
Edition
De
standaard 12-jarige blijft een dijk van een whisky en ook de Tempest 4 is
lekker. De Laimrig (wat ‘pier’ betekent en refereert naar de stenen
aanlegsteiger aan de distilleerderij) is de 15-jarige op vatsterkte, maar gaat
qua smaken toch een heel pak verder dan de standaard 15-jarige ‘Darkest’. Dit
was voor mij een heel aangename kennismaking. Maar de Maltmen’s Selection was
ronduit geweldig, wat van de 1985 Limited Edition (747 flessen) niet gezegd kan
worden. Gordon noemde hem interessant geparfumeerd, ik noem hem een zeepdoos
(de whisky, niet de man). Tot slot ontfutselde ik Gordon nog een sampleflesje
Bowmore New Make Spirit om later, thuis, te proeven. Ik heb een zwak voor new
make, ik beken.
Na
een korte onderbreking en bezoek aan de cafetaria om de innerlijke mens wat te
sterken en tevens een blitsbezoek aan het festival zelve, was het al snel tijd
voor de tweede masterclass, namelijk die van Auchentoshan.
Auchentoshan
Masterclass
Je
kan je afvragen waarom ik überhaupt naar deze masterclass ging, aangezien ik
alle whisky’s met uitzondering van de ‘suprise from the warehouse’ al meermaals
heb geproefd en de flessen in tweevoud in de kast heb staan (ik ben immers A Toshan Man). Wel, de
reden is drieledig.
Ten
eerste heb ik nog nooit een masterclass as such meegemaakt van Auchentoshan en
ik wilde wel eens kijken of ik nog iets kon opsteken (dat was niet het geval,
oh well), ten tweede was ik zeer benieuwd naar de surprise from the warehouse (en dat maakte het helemaal de moeite
waard!) en ten derde kon ik, Toshan Man zijnde, moeilijk wegblijven, toch? Vele
whiskyliefhebbers dachten daar blijkbaar anders over, want er waren slechts
veertien tickets verkocht en slechts zeven mensen aanwezig. Dat werd door
Gordon goed opgevangen. Niet alleen veranderde hij de masterclass in een
gezellige, ietwat intieme, tasting met goede babbel, hij schonk ook meer dan
voldoende whisky.
We
proefden achtereenvolgens volgende whisky’s:
–
Auchentoshan Classic
–
Auchentoshan Valinch 2012
–
Auchentoshan 12 Year Old
–
Auchentoshan Three Wood
–
Auchentoshan 21 Year Old
–
Auchentoshan 32 Year Old 1979 Limited Release
Ja,
die laatste whisky, die nog niet officiëel te koop is en pas binnenkort
beschikbaar zal zijn, is een absolute stunner! De delicate triple
gedistilleerde spirit rijpte 32 lange jaren op een first fill oloroso
sherryvat, wat op zich al best uitzonderlijk is. Maar de rijkheid aan smaken
die zich op het palate ontplooien zijn onweerstaanbaar complex en geven deze
Auchentoshan een ongeziene diepte. Het zal, eens beschikbaar, een mooie
toevoeging zijn aan mijn verzameling. Zij die er acht euro veil voor hadden
hebben hem misschien ook geproefd? Ik las her en der al wat waardering voor
deze nieuwe expressie. De afwezigen hadden ongelijk!
Ook
hier nam ik nog een sample van de new make mee, om te kunnen vergelijken met de
samples die ik thuis al heb staan. Deze was 80,6%.
Daarna
zakte ik voldaan af naar de festivalruimte, waar ik mijn laatste bonnetjes te
gelde zou maken in de vorm van een dram enerzijds en nog wat samples
anderzijds.