Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Spirits in the Sky: verslag 3/3 – Highlights

Events Posted on 14/11/2012 13:42

In
de exhibitieruimte stonden uiteraard tal van standen die samen meer dan 500
verschillende flessen in de aanbieding hadden. Een groot aantal konden gratis
geproefd worden, de rest was tegen vergoeding, maar ze waren over het algemeen
democratisch geprijsd, wat mij plezier deed.

Richard
Patterson was aanwezig om naast The Dalmore ook Isle of Jura en de blends van
Whyte & Mackay te promoten (en een hilarische masterclass te geven, ook al
viel de whisky wat tegen, liet ik me vertellen). Aan de tafel van Malts of
Scotland kon je terecht voor de geweldige Glengoyne 1972 en Highland Park 1986
Amazing Casks, maar tevens twee nieuwe Angel’s Choice bottelingen (waarvan één
vreemd genoeg Glenalaichie gelabeld werd). Etienne Bouillon vertelde me ronduit
over zijn Caperdonich stills die binnenkort operationeel zullen gaan. Aan de
US-stand ging Amerikaanse new make vooraf aan bourbon- en rye-bottelingen, best
lekker spul allemaal.

Halverwege
de show maakte ik een praatje met Frank McHardy van Springbank, die me prompt
de Longrow 11 Year Old Red (cabernet sauvignon) liet proeven, maar dan werd ik
plots door een man in rode trui aan mijn arm vastgepakt. ‘I recognize you from
the internet. We need to talk!’
Het was
niemand minder dan Andrew Symington, de eigenaar van Signatory en Edradour
disitillery. Hij liet me verstaan mijn tasting notes van Edradour gelezen te
hebben en vroeg zich af of hij mocht proberen mij te ‘bekeren’ met wat ander
spul dat hij meegebracht had. Ik proefde de Ballechin (flink geturfde Edradour)
nummer 6 (bourbon cask matured) en nummer 7 (bordeaux cask matured). De eerste
kon mij bekoren, de tweede absoluut niet. Hij had hier begrip voor.

We
praatten nog even door en kwamen snel tot de vaststelling dat we elkaar best
konden pruimen. Ik sprak hem ook aan over mijn ietwat minder geslaagde bezoek
aan Edradour, maar ook over mijn bewondering voor zijn manier van zakendoen
(met onder andere de bottelaar Signatory). We apprecieerden in elkaar het feit
dat we de zaken zeggen zoals we ze denken. ‘You do not mince words’ besloot hij ‘and I appreciate
that. I hope our future bottlings – and we have many new things coming up –
will be more to your liking.’
We namen afscheid met
de belofte elkaar opnieuw op te zoeken in de toekomst, hetzij in Schotland,
hetzij op een festival. Andy – ja, we spreken elkaar aan met de
voornaam – is een bijzonder sympathieke kerel, die 200% achter zijn product
staat. En dat siert hem. Ik kijk er naar uit hem opnieuw te ontmoeten.

De
echte highlights van dit festival waren voor mij volgende drams, in
willekeurige volgorde.

– Kilchoman Single Sherry Cask for Belgium

– Bunnahabhain 1976/2012 The Whisky Mercenary (48,8%)
(dank u, Jürgen)

– Yamazaki Mizunara Oak

– Bowmore 30 Year Old (dank u, Chris)

– Glengoyne 1972 MoS

– Highland
Park 1986 MoS Amazing Casks

– Auchentoshan 1979 Limited Edition

– Graham’s Port, zowel de 30 Tawny, de 1969 en 1952
single harvest (dank u, Mario)

– Bowmore Maltmen’s Selection

Voorts
nam ik nog een twintigtal samples mee naar huis (onder andere een heleboel oude
whisky van de beruchte Dutch Connection, alsook wat spul van Glen Garioch,
Bowmore, Isle of Jura en links en rechts nog wat new makes) om in rustiger
omstandigheden netjes te kunnen proeven.

We
sloten af met een lekker vettige schotel kebab aan het Leuvense station
alvorens de trein richting Gentbrugge te bestijgen, die ons anderhalf uur later
veilig en wel thuis zou afdroppen. Het was een geweldige ervaring, mede dankzij
de toffe ontmoetingen met oude en nieuwe gezichten, verschillende
sampleruiltjes en uitwisseling van ideeën en meningen. Er gaat niets boven
ouwehoeren met een goede dram erbij. Dit was mijn eerste bezoek aan SITS,
toegegeven, maar het staat met stip genoteerd in mijn agenda voor 2013. No way ga ik dit nog eens missen.
Bedankt aan Mario en crew en tot volgend jaar!



Spirits in the Sky: verslag 2/3 – Masterclasses

Events Posted on 14/11/2012 07:34

Een
festival als Spirits in the Sky is natuurlijk ook de ideale gelegenheid om een
Masterclass bij te wonen. Ook niet te veel, natuurlijk, want ze duren immers
een uur en dat beperkt dan weer je tijd om op het festival van al dat lekkers
te proeven.

Ik
koos voor twee Masterclasses, beide gepresenteerd door de immer sympathieke
Gordon Dundas, brand ambassador bij Morrison-Bowmore.

Bowmore Masterclass

De
eerste was een Masterclass van Bowmore, de populaire distilleerderij op Islay.
Dat was ook te merken aan het aantal deelnemer. De zaal zat vol, pakweg 30 man.

Gordon
trakteerde ons vooraf op een kort promofilmpje van de distilleerderij, waarbij
enkele werknemers aan het woord kwamen. Leuk. Daarna loodste hij ons langs
volgende whisky’s:


Bowmore 12 Year Old


Bowmore 10 Year Old
Tempest batch 04


Bowmore 15 Year Old
Darkest


Bowmore 15 Year Old
Laimrig


Bowmore Maltmen’s
Selection


Bowmore 1985 Limited
Edition

De
standaard 12-jarige blijft een dijk van een whisky en ook de Tempest 4 is
lekker. De Laimrig (wat ‘pier’ betekent en refereert naar de stenen
aanlegsteiger aan de distilleerderij) is de 15-jarige op vatsterkte, maar gaat
qua smaken toch een heel pak verder dan de standaard 15-jarige ‘Darkest’. Dit
was voor mij een heel aangename kennismaking. Maar de Maltmen’s Selection was
ronduit geweldig, wat van de 1985 Limited Edition (747 flessen) niet gezegd kan
worden. Gordon noemde hem interessant geparfumeerd, ik noem hem een zeepdoos
(de whisky, niet de man). Tot slot ontfutselde ik Gordon nog een sampleflesje
Bowmore New Make Spirit om later, thuis, te proeven. Ik heb een zwak voor new
make, ik beken.

Na
een korte onderbreking en bezoek aan de cafetaria om de innerlijke mens wat te
sterken en tevens een blitsbezoek aan het festival zelve, was het al snel tijd
voor de tweede masterclass, namelijk die van Auchentoshan.

Auchentoshan
Masterclass

Je
kan je afvragen waarom ik überhaupt naar deze masterclass ging, aangezien ik
alle whisky’s met uitzondering van de ‘suprise from the warehouse’ al meermaals
heb geproefd en de flessen in tweevoud in de kast heb staan (ik ben immers A Toshan Man). Wel, de
reden is drieledig.

Ten
eerste heb ik nog nooit een masterclass as such meegemaakt van Auchentoshan en
ik wilde wel eens kijken of ik nog iets kon opsteken (dat was niet het geval,
oh well), ten tweede was ik zeer benieuwd naar de surprise from the warehouse (en dat maakte het helemaal de moeite
waard!) en ten derde kon ik, Toshan Man zijnde, moeilijk wegblijven, toch? Vele
whiskyliefhebbers dachten daar blijkbaar anders over, want er waren slechts
veertien tickets verkocht en slechts zeven mensen aanwezig. Dat werd door
Gordon goed opgevangen. Niet alleen veranderde hij de masterclass in een
gezellige, ietwat intieme, tasting met goede babbel, hij schonk ook meer dan
voldoende whisky.

We
proefden achtereenvolgens volgende whisky’s:


Auchentoshan Classic


Auchentoshan Valinch 2012


Auchentoshan 12 Year Old


Auchentoshan Three Wood


Auchentoshan 21 Year Old


Auchentoshan 32 Year Old 1979 Limited Release

Ja,
die laatste whisky, die nog niet officiëel te koop is en pas binnenkort
beschikbaar zal zijn, is een absolute stunner! De delicate triple
gedistilleerde spirit rijpte 32 lange jaren op een first fill oloroso
sherryvat, wat op zich al best uitzonderlijk is. Maar de rijkheid aan smaken
die zich op het palate ontplooien zijn onweerstaanbaar complex en geven deze
Auchentoshan een ongeziene diepte. Het zal, eens beschikbaar, een mooie
toevoeging zijn aan mijn verzameling. Zij die er acht euro veil voor hadden
hebben hem misschien ook geproefd? Ik las her en der al wat waardering voor
deze nieuwe expressie. De afwezigen hadden ongelijk!

Ook
hier nam ik nog een sample van de new make mee, om te kunnen vergelijken met de
samples die ik thuis al heb staan. Deze was 80,6%.

Daarna
zakte ik voldaan af naar de festivalruimte, waar ik mijn laatste bonnetjes te
gelde zou maken in de vorm van een dram enerzijds en nog wat samples
anderzijds.