Maandag 15 oktober kreeg ik bezoek van Johan Laemans van Malts@Home, één van de Whiviesponsors. Hij is de exclusieve verdeler van The Maltman, een label dat gerund wordt door de Meadowside Blending Company uit Glasgow. Of ik geen zin had om wat
nieuwe releases te proeven? Het zal wel zijn! Kom maar af! En zo geschiedde.
Johan, die zijn makker Luc ‘Ardbeg’ Vreys had meegebracht, stalde zijn
samples uit. Het waren er heel wat. Ik kon dus niet achterblijven en zette zelf
ook een paar leuke flessen op tafel: Auchentoshan 10 Year
Old Douglas of Drumlanrig, Auchentoshan 1990 Silveroak en Auchentoshan Solera. Daarnaast nog de Clynelish 1997 voor The Bonding Dram en tot slot de Ardbeg Day en Ardbeg Galileo om de avond in
schoonheid af te sluiten (hoewel we nog een rum Arcade Extraroma 12
Year Old nipten on the
way out).
Maar laat me hieronder even een kort overzicht geven, met al even korte
tasting notes, van wat ik proefde van de nieuwe The Maltman bottelingen.
Auchentoshan 18 Year
Old (46%)
Kleur: stro
Neus: vanille, citrus, perzik, tijm, mout, munt en verse ananas
Smaak: zacht en toch pittig op vanille, citrus, lekker zoet en gepeperd
Finish: lang en warm, blijft pittig
Comment: dit is het soort Auchentoshan waar ik blij van wordt. Ik heb er mij
twee besteld.
Score: 84/100
Strathmill 21 Year
Old (40,5%)
Kleur: goud
Neus: nougat, marsepein, zoethout, Engelse drop, toffee en chocolade – zeer
aangenaam
Smaak: romig op toffee, flink gepeperd, maar ook veel tannine (druivenpit),
wordt wat bitter
Finish: kort en bitterzoet
Comment: mooi, maar was met minder tannine op smaak en afdronk wellicht een
stunner
Score: 83/100
Tobermory 16 Year Old
(46%)
Kleur: zonlicht
Neus: mout, karton en dan plots rood fruit en iets melkachtigs met kaneel
Smaak: bijzonder zacht op rode bessen en aardbeien, lekker romig
Finish: mierzoet en middellang
Comment: leuke, a-typische Tobermory, die een glimlach op mijn gezicht toverde
Score: 82/100
Balmenach 18 Year Old
(43%)
Kleur: zonlicht
Neus: LU-koekjes met kristalsuiker, wordt langzaam maar zeker warme appeltaart
met slagroom
Smaak: eerder waterachtige aanzet, zoet op appel en suiker, maar eerder licht
Finish: kort, licht en vluchtig op een klein beetje kruiden
Comment: mooie neus, maar stuikt dan toch een beetje in elkaar
Score: 80/100
Tullibardine 18 Year
Old (46%)
Kleur:
zonlicht
Neus: granig op limoen (schil incluis, dus licht zesty), maar ook wat nat
karton
Smaak: zacht op vanille en citrus, maar toch een beetje flets en saai
Finish: middellang op gepeperde ontbijtgranen (mocht zoiets bestaan)
Comment: aperitiefwhisky die helaas weinig om het lijf heeft
Score: 80/100
Benrinnes 18 Year Old
(46%)
Kleur: stro
Neus: lekker fruitig, mandarijn, verse en sappige ananas, Turks fruit, noten,
kaneel, yes!
Smaak: lekker olieachtig, doch licht drogend, opnieuw ananas, maar de gedroogde
versie nu.
Finish: Wordt licht bitter, maar perfect gedoseerd.
Comment: zalige Benrinnes, die me echt wel kon bekoren
Score: 84/100
Glenrothes 18 Year
Old ‘Cask Strength’ (XX%)
Kleur: zonlicht
Neus: moutig hart op een bedje van wit en exotisch fruit, ananas, woodsmoke en
kamfer
Smaak: volle, romige smaak op zoet fruit, lekker pittig gekruid
Finish: lang, warmend, zalig zoet en pittig gekruid, licht zesty
Comment: yep, dit is een whisky naar mijn hart. Topper van de avond.
Score: 86/100
Bunnahabhain 21 Year
Old ‘Sherry Cask’ (49,5%)
Kleur: zonlicht
Neus: zacht en zoet op honing, fruitbier, sultanas en bruine suiker, heel
lichte rokerigheid
Smaak: mierzoet op rode bessen met een hint van zuurkool
Finish: middellang op slagroom en peper, mierzoete dood
Comment: wat een vreemde Bunna, maar wel een lekkere whisky, hoor
Score: 84/100
Johan en Luc hadden nog meer lekkers bij, maar de klok tikte door en we
hadden al aardig wat binnen, toch? Deze werden bijgevolg niet geproefd, maar ik
wil toch even meegeven deze whisky’s van The Maltman ook beschibaar zijn bij Malts@Home: Ben Nevis 21 Year Old, Mortlach 13 Year Old, Mortlach 22 Year Old en
Tullibardine 19 Year Old.
Bedankt, Johan en Luc, voor de moeite die u zich regelmatig getroost om
helemaal van het verre Zelem tot in Gentbrugge te fietsen om mij lekkers te
presenteren. Wordt heel er op prijs gesteld.