Distilleerderij: Glen Elgin
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glen Elgin 13 Year Old 2009/2023, Cadenhead’s Original Collection, Manzanilla Finish
Kleur: koper
ABV: 46%

Manzanilla

Deze jonge Glen Elgin werd vorig jaar gebotteld door Cadenhead’s in het zogenaamde Original Collection. Hij kreeg een finish op Manzanilla, een droge witte sherry uit Sanlúcar de Barrameda, geproduceerd met de Palomino druif.

Aangenaam zoete neus, ietwat ingetogen, met een hint van tropisch fruit en agrums. Zachte houtkruiden en een frisse lift van menthol. Alles bij elkaar misschien wel wat braaf, maar erg toegankelijk. Van de Manzanilla merk ik op de neus erg weinig.

Mooi olieachtig. Ja, het mondgevoel zit zeker goed. Onmiddellijk zoet en fruitig, tegelijkertijd lekker kruidig en de Manzanilla laat zich nu toch opmerken. Een mooi zilt randje verschijnt, wat voor een prima balans zorgt. De toetsen van citrusfruit krijgen de bovenhand, met bloedappelsien op kop. Nog wat laat amandelschaafsel en zelfs een hint van koude koffie, die wat naar café frappé neigt. Slagroom verschijnt. Hij wordt beter bij elke slok.

De lange, kruidige maar vooral lekker fruitige afdronk is het orgelpunt.

Dit was een malt die gaandeweg lekker groeide en uiteindelijk bijzonder lekker eindigde. En dat voor nog geen 60 EUR. Aanrader!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-03-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).