Brouwerij: Kanaal One – Gigant
Regio: België
Fles: Gigant Yellow Stone – Blond Kveik IPA
Kleur: donkerblond
ABV: 6.1%

Deugd

Voor deze blonde IPA maakte Gigant gebruik van de Noorse Kveik-gist. Hij luistert naar de naam Yellow Stone, wat in dit geval geen verwijzging is naar het natuurpark in de Verenigde Staten maar wel naar de toetsen van geel steenfruit dat dankzij die gist tot stand komt. Hij schenkt donkerblond tot amber met een witte kraag die die na enkele seconden een mooie film van zo’n halve centimeter op het bier laat staan. Ik proefde hem vlak na hun tripel – Shore Thing Beachy Tripel – die ik erg op prijs kon stellen, dus de verwachtingen zijn relatief hoog.

Lekker fris en fruitig aroma op citrusfruit, abrikozen en sappige perzik. In die optiek is de naam er boenk op, ongetwijfeld te danken aan de drie moutsoorten (gerst, tarwe, haver) en de 4 Amerikaanse hoppen. Daarnaast kan ik wederom het idee van een mashtun in een Schotse distilleerderij niet uit mijn geestesoog krijgen. Wat lekker, zeg!

Op smaak is het al even fris en fruitig, maar met een mooi bittertje dat voor een prima balans zorgt. Een licht zoetzure toets die bijzonder dorstlessend werkt, is mijn deel. Als u weet dat ik deze proef op mijn terras terwijl het 30° in de schaduw is, kan u zich wel voorstellen wat een deugd dit biertje mij doet.

De afdronk is minder zoet dan de smaak, eerder bitter en zoetzuur, maar op een goeie manier.

Absoluut heerlijke IPA (toegegeven, het is mijn favoriete bierstijl). Merci, Benny, om mij hiermee kennis te laten maken.

Geproefd door Mark Dermul op 09-09-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)