Distilleerderij: Hakushu

Regio: Japan

Fles: Hakushu 10 Year Old

Kleur: zonlicht

ABV: 40,5%

Witte
appels

Hakushu is een relatief jonge
distilleerderij, opgericht in 1973. Het zou nog wachten zijn tot 1984 voordat
Hakushu ook als single malt verscheen. Deze 10 Year Old is de entry level malt van deze
distilleerderij, wiens naam zoveel betekent als ‘Witte Zandbank’, genoemd naar
het witte slib dat wordt afgezet door de rivieren Ojira en Jingu, waarvan de
distilleerderij haar water betrekt.

De neus is zoet en fruitig op vanille en
witte appels (schil incluis) en heel wat granen. Misschien zelfs wat
citroengras. Het geheel is licht, uitnodigend en een tikkeltje braaf.

De aanzet valt flink tegen, hoor. Zo lichtjes
en bijna waterachtig. Opnieuw citroengras, wat honing en zoethout, lichtjes
geturfd misschien. Beetje gekruid. Midpalate wordt hij wat minder flets en
komen zowel karamel als het fruit beter tot hun recht. Zoet, dat wel.

De afdronk is kort tot middellang en ietwat
drogend.

Deze Japanner is oké, maar springt er zeker
niet uit. Zo’n 40 EUR.

80/100

Geproefd
door Mark Dermul op 06-02-2012
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)