Distilleerderij: Springbank
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Springbank 11 Year Old Madeira Wood, OB 1997/2009, 9.090 bts
Kleur: oud goud
ABV: 55,1%
Gestoofd
Fruit
Deze jonge Springbank rijpte op een
Madeiravat, dat voorheen dus de versterkte wijn bevatte van het gelijknamige
(aan Portugal toebehorende) eiland in de Atlantische oceaan, ten westen van
Marokko. Voor alle duidelijkheid: dit is géén finish. Frank McHardy zegt ‘We
don’t do finishes, we mature!’ Kleuring noch koelfiltratie kwam er aan te pas.
De neus is granig en zoet. Ik krijg
gecarameliseerde appelsien, demerara suiker, bouillon (kent u Oxo nog?) en
tabak, maar hij is ook heel duf, met hints van nat karton (hoewel het in dit
geval niet storend is). Wat gestoofd fruit, na enkele minuten. Een subtiel
spoortje rook. Is eigenlijk best aangenaam.
Hij is heel olieachtig en flink gepeperd.
Rook is het eerst wat me opvalt, alvorens de zoete vruchten hun intrede
doen. Orangettes, pure chocolade,
gestoofde abrikozen. Hij wordt zoeter en zoeter om dan te eindigen met een
zilte toets.
De lange finish begint zoet, met wat zilte
toetsen onderweg om op rook en eik zachtjes uit te doven.
Een aangename verrassing. Hij werd in januari
2009 gelanceerd en is nog steeds verkrijgbaar. Rond de 70 EUR.
86/100
Geproefd
door Mark Dermul op 06-01-2012
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)