Distilleerderij: Nikka
Regio:
Japan
Fles: Nikka 12 Year Old ‘Single Coffey Malt’, 3027 bts
Kleur: oud goud
ABV: 55%
Ninja Dram
Nikka
gebruikte voor dit ‘Single Coffey Malt’ experiment een Coffey still, ook bekend
als continuous still, de grote industriële distilleerkolom die voornamelijk
voor de productie van graanwhisky wordt gebruikt. Op het ogenblik dat deze werd
gedistilleerd stonden de stills nog in de Nishinomiya Distillery (want ze
werden pas in 1999 verplaatst naar Miyagikyo). Het betreft wel degelijk mout en
geen ander graan.
Well, could have fooled me! De neus doet vooral
denken aan Bourbon, gemixt met graanwhisky. Heel wat vanille, geroosterd brood,
witte chocolade, Kenzo-parfum dat mijn dochter zo graag draagt. Na enkele
ogenblikken honing, espresso en noten. Dit is malt whisky?
De aanzet is
vlijmscherp, mierzoet en heel spirity
(lees: massa’s alcohol). Lijkt wel een Eristoff. Opnieuw moet ik aan Bourbon
denken. Vanille, banaan, Batida de Coco en nootmuskaat. Enfin, da’s drie
dranken op één palate, maar geen single malt…
De afdronk
is lang en flink gekruid.
Van de 3027
flessen waren er slechts 996 voor de Europese markt, dus hij is nog moeilijk te
vinden (en kost zo’n 120 EUR). Als ik Bernheim Original (da’s geen Bourbon, weet ik wel) en Greenore mix, krijg ik nagenoeg dezelfde smaak. Ik
kan maar moeilijk geloven dat Jim Murray deze 97 punten gaf in zijn bijbel uit
2009 en met de titel ‘Japanese Whisky of the Year’ bedacht. Overrated.
Geproefd
door Mark Dermul op 22-11-2011
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)