Distilleerderij: Glenallachie
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenallachie 16 Year Old 1995/2011, Bourbon Hogshead 1257, Malts of
Scotland, 222 bts
Kleur: stro
ABV: 53,0 %

Aardappelschil

Glenallachie is een whisky die ik nooit eerder proefde.
Deze ligt vlakbij Aberlour en werd in 1967 opgericht. De architect was William
Delmé-Evans, die ook Tullibardine en Isle of Jura bouwde. Net als Allt-A-Bhaine (nog zo’n nobele onbekende) is deze
ondertussen eigendom van Chivas Brothers (Pernod Ricard). En net als
Allt-A-Bhaine maakt Glenallachie deel uit van 100 Pipers en Chivas Regal, maar
voorts ook van Ballantines en Clan Campbell. Veel officiële bottelingen zijn er
niet. Ik probeer een 16-jarige, maar deze rijpte op een bourbonvat en werd dit
jaar door Malts of Scotland op de markt gebracht.

Hoewel hij toch al 16 jaar rijpte, ruikt hij eerder jong.
Fruitig met jonge appels en peren, vanille en graan. Lichte prikkel door het
hoge alcoholgehalte. En een vreemde associatie: ik ruik ook aardappelschillen.
Wel direct aan toevoegen dat ik dat niet als een off-note zie.

Op smaak is hij licht alcoholisch en fruitig, maar wordt
snel een tikkeltje bitter/zurig. Lichtjes gepeperd krijg ik vooral opnieuw
appels en peren en in mindere mate wat citrus. Naar het einde toe zelfs een
beetje zilt.

De finish is droog en lang, maar bitter als limoenschil.

De neus viel zeer goed mee en beloofde een jonge
fruitigheid, maar op smaak stelde hij me wat teleur. Duidelijk een
blenderswhisky. Maar ik ben blij hem eens als single malt te hebben kunnen
proeven.

Geproefd
door Mark Dermul op 24-07-2011
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)