Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Tomatin 10 Year Old Cadenhead’s Online Tasting Week

Tasting Notes Posted on 28/05/2025 16:30

Distilleerderij: Tomatin
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Tomatin 10 Year Old, Cadenhead’s Online Tasting Week 2021
Kleur: mahonie
ABV: 53.7%

Rabarberconfituur

Deze Tomatin werd door Cadenhead gebotteld in 2021 voor de Online Tasting Week. De malt bracht zijn eerste 8 jaar van rijping door op een klassiek bourbon barrel, maar werd dan op een PX sherryvat gestoken voor nog twee jaren extra. Het resultaat is een Tomatin van 10 jaar oud op vatsterkte met de kleur van cola. Aan de slag!

Intense neus op aardbeien en kersen, hazelnoten en chocolade met pralinévulling. Perensiroop en een hint van Maggimix kruidenbouillon en koude koffie. Goeie neus!

Erg krachtig op de tong. Intense en kruidig, maar wederom flink wat rood fruit, chocolade en een toets van pompelmoes- en rabarberconfituur. Heerlijk zoet met een bitter randje, perfect in balans. Water is compleet overbodig.

De finish is kruidig en intens – dat is echt wel het operatieve woord voor deze malt – en compleet bevredigend.

Toppertje! Dankjewel, Manny!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-04-2025



Tomatin 17 Year Old 2006 Limited Edition

Tasting Notes Posted on 28/05/2025 06:30

Distilleerderij: Tomatin
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Tomatin 17 Year Old 2006, OB 2024, PX Sherry Butt
Kleur: brons
ABV: 46.0%

Tunesische confituur

Een Tomatin van maar liefst 17 jaar oud, gerijpt op een Pedro Ximénez sherry butt, dat kan al bijna niet mislopen, toch? We vliegen er meteen in om deze officiële release uit 2024 aan de spreekwoordelijke tand te voelen.

Eerder herbale neus op kippenbouillon aangevuld met bruine suiker en karamel. Een hint van Mon Chéri bonbons op de achtergrond en ook iets van vermolmd hout. Het werkt wel, maar is niet top, wat mij betreft. Ik meen zelfs een zweem van sulfer te ontwaren.

Hij is lekker romig op de tong en nu onmiddellijk donkerzoet op pruimen, rozijntjes en verse vijgen. Iets van Tunesische confituur van dadels. De zwavel is op smaak gelukkig niet terug te vinden. Een tikkeltje snoeperig. Dit is behoorlijk intens en bijzonder lekker.

De afdronk is net niet echt lang te noemen, maar toch lang genoeg om me te doen smakken en verlangen naar een volgende slok.

Op de neus was het eventjes wennen, maar eens voorbij de lippen is dit een juweeltje. Reken op zo’n 160 EUR.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-04-2025