Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Cantillon Sang Bleu

Tasting Notes Posted on 21/05/2025 16:30

Brouwerij: Cantillon
Regio: België
Fles: Cantillon Sang Bleu, 75cl
Kleur: bordeaux
ABV: 6%

Haskap

Sang Bleu, oftewel ‘blauw bloed’ is een blend van Lambiek en een eetbare blauwe kamperfoeliebes, ook wel haskap of honingbes genoemd. De vrucht van de blauwe kamperfoelie die een bloedrood gekleurd bier oplevert, maakte de naam voor de hand liggend. Het is één van de meest recente releases van Cantillon, verschenen in 2022. Ik kreeg deze mooie fles cadeau voor mijn verjaardag van mijn makker Rik. Dit bier schenkt bordeaux-rood met een roze kraag van bijzonder fijne belletjes. Hij blijft relatief lang overeind, wat het bier er erg smakelijk doet uitzien.

Op de neus krijg ik naast de zachte, zure toetsen die typisch zijn voor een Lambic nu toch vooral zoete toetsen als van honing en rood fruit. Denk gerust aardbeienconfituur en wat rabarber. Dit is fruitig, zoet en erg toegankelijk.

Ook op de tong is het een mooi samenspel tussen zoet en zuur, waarbij opnieuw de indruk van aardbeien en rabarber niet weg te denken zijn. Ze maken deze geuze wel erg makkelijk drinkbaar.

De afdronk is kort, zoetzuur en lekker. Ik verlang onmiddellijk naar de volgende slok.

Leuke expressie van deze Brusselse brouwerij. Dankjewel, Rik!

Geproefd door Mark Dermul op 03-05-2025



Bier: Cantillon 50°N-4°E

Tasting Notes Posted on 21/05/2025 12:30

Brouwerij: Cantillon
Regio: België
Fles: Cantillon 50°N-4°E, b. 2020
Kleur: goud
ABV: 7%

Cognac

Dit is een unieke geuze, omdat hij gerijpt heeft op voormalige cognac-vaten van Grosperrin (hoewel latere batches ook in armagnac- en zelfs rum-vaten gerijpt werden). Er zijn al vijf batches verschenen tussen 2007 en 2022. De benaming is een verwijzing naar de geografische locatie van de brouwerij (hoewel die volgens Google maps er toch een paar honderd meter naast zit, maar dit terzijde, ik wil de fun niet spoilen). Dit bier schenkt goud- tot amberkleurig met een spierwitte kraag die snel gaat liggen.

Aangenaam zoete neus waarbij de wrangheid van de lambiek flink tegengas wordt gegeven door de zoetigheid van de cognacvaten.

Dat betekent dan ook dat hij op smaak minder wrang is dan veel van zijn broertjes en daardoor ook een pak toegankelijker en drinkbaarder. Mooi zoetzuur met de nadruk op het eerste deel van dat woord.

De afdronk is dan weer iets zuurder maar zonder dat je bekken gaat trekken.

Eén van de meer toegankelijke (en daarom voor mij betere) Cantillon releases.

Geproefd door Mark Dermul op 18-03-2025



Bier: Cantillon Vigneronne

Tasting Notes Posted on 21/05/2025 06:30

Brouwerij: Cantillon
Regio: België
Fles: Cantillon Vigneronne, 75cl
Kleur: goud
ABV: 6.5%

Witte Wijn

Vigneronne is een blend van Lambieken die 16 tot 18 maanden hebben gerijpt, geproduceerd van biologische Viognier-druiven. Slechts een ton Franse witte druiven verwerkt Cantillon per jaar, aangekocht aan het einde van het seizoen om ze zo vers mogelijk te verwerken, want het bier vertegenwoordigd minder dan 5% van wat er geproduceerd wordt. Er wordt door de druiven fructose aan het bier toegevoegd, wat er voor zorgt dat het minder zuur is dan zijn broertjes. Dit bier schenkt helder goudkleurig met een spierwitte kraag die snel gaat liggen.

Sappige, slechts licht zurige, maar mooi fruitige neus. Citroensap met een hint van wijnazijn. En uiteraard de typische funky toetsen die je met Cantillon associeert.

Op smaak is hij een pak zuurder. Doet even denken aan het citroensapconcentraat dat je vind in die gele, plastic citroenen in de supermarkt, aangevuld met wijnazijn en dan tot slot simpelweg witte wijn type Sauvignon Blanc.

De afdronk is relatief kort en erg dorstlessend en doet wat denken aan Lipton Ice Tea.

Jaarlijks, zo rond eind oktober, wordt er zo’n 1.000kg witte druiven afgeleverd bij de brouwerij, om daarvan deze prima wild & sour ale te produceren.

Geproefd door Mark Dermul op 27-10-2024