Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Spirit of Yorkshire New Make

Tasting Notes Posted on 15/10/2024 16:30

Distilleerderij: Spirit of Yorkshire
Regio: Engeland
Fles: Spirit of Yorkshire New Make
Kleur: clear
ABV: 63.5%

Gom

In Yorkshire, aan de Filey Bay, ligt de nieuwe Spirit of Yorkshire Distillery, opgericht in 2016. Hun single malt kreeg trouwens de naam Filey Bay mee, maar ik proef hun new make spirit, versneden naar de sterkte om op vat te gaan: 63.5%.

Op de neus is deze een tikkeltje zuur, met toetsen van wit papier, kruisbessen en rauwe aardappelen. Een beetje dirty, wat in het geval van new make geen probleem hoeft te zijn. Nog iets wat me aan een gom doet denken (u weet nog wel, het spul waarmee je potlood kan uitvegen). Vanille! Waar komt dat vandaan?

Op smaak wordt ik erg verrast door bijzonder zoete toetsen van snoep, maar ook hier verschijnt dat zuurtje, wat me nu aan pompelmoes sap doet denken. Een zachte kruidigheid treedt op, met een pepertje in de hoofdrol. Ik proef dit op een zonovergoten terras en ik ben (onaangenaam) verrast door het aantal fruitvliegjes dat op mijn glas af komt.

De afdronk is lang, zoetzuur, maar wel erg clean.

Speelse, snoeperige en verrassend toegankelijke new make. Ik ben fan.

Geproefd door Mark Dermul op 02-06-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Falkirk Spirit Drink 2021

Tasting Notes Posted on 15/10/2024 06:30

Distilleerderij: Falkirk
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Falkirk Spirit Drink 2021
Kleur: clear
ABV: 63.5%

Gummi

Falkirk is een distilleerderij in de Lowlands, vlakbij de Kelpies, die twee grote paardenkoppen waar een heuse mythe achter schuilt. Het gaat hem om watergeesten die vaak de vorm van een paard aannemen. Het woord Kelpie is immers afgeleid van ‘Cailpeach’, wat veulen betekent. Bij Falkirk staan de twee grootste paardensculpturen ter wereld. Falkirk Distillery is eigenlijk gegroeid uit de mislukte overnamepoging van Rosebank. Maar nu hebben ze hun eigen distilleerderij en ik kreeg de mogelijkheid hun new make te proeven.

Mocht ook u in kleuren denken bij het ruiken van new make, dan geef ik u graag mee dat ik bij deze de kleur groen voor het geestesoog krijg. Aardappelschillen, gekookte broccoli, jonge appels en iets verrassend snoeperigs dat me aan jelly beans doet denken. Da’s onverwacht, maar wel plezant.

Op smaak vertaalt dit zich naar gummi snoepgoed (echt waar!) met wat pittige kruidigheid (ongetwijfeld van het ABV) en een cleane toets van agave! Totaal onverwacht, maar wel heel erg prettig.

Een lange, droge afdronk is mijn deel.

Wat een leuke, veelbelovende new make. Ik kan amper wachten om hun whisky te proberen.

Geproefd door Mark Dermul op 02-06-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).