Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Linkwood 10 Year Old 2011 The Firkin Ten

Tasting Notes Posted on 20/09/2024 16:30

Distilleerderij: Linkwood
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Linkwood 10 Year Old 2011/2023 The Firkin Ten, Madeira Cask #SC51
Kleur: koper
ABV: 48.9%

Madeira

Een firkin is een vat van zo’n 70 liter. En Michael Collings (een man met meer dan 50 jaar in de business en onder andere de bedenker van de Johnnie Walker Blue Label en de Classic Malts reeks!) is de bezieler van de zogenaamde Firkin Whisky Company. Met zijn bedrijf bottelde hij deze 10-jarige Linkwood, die zijn leven doorbracht op een Madeira vat!

Dat wordt je trouwens meteen gewaar op de neus. Het zachte, bijna delicate fruitige karakter van Linkwood wordt hier helemaal omfloerst door de donkerzoete toetsen van de Madeira. Karamel, gestoofd fruit, koffie en noten zijn mijn deel. En… het ruikt bijzonder lekker!

Ook op smaak is het al Madeira wat de klok slaat. Donkerzoet en kruidig (denk kruidnagel, peper en zelfs iets van oregano). Het fruitige vertaalt zich naar gestoofde aardbeien, abrikozen en perzik, maar ook mirabellen en zelfs ananas op de BBQ. Dit staat me heel erg aan.

De afdronk is lang genoeg, maar flink kruidig en zacht drogend. Aangenaam!

Lekker an sich, maar ik kan me voorstellen dat dit zalig is over een bolletje vanille-ijs.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-06-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Linkwood 13 Year Old 2009 Signatory Vintage for Kirsh Import

Tasting Notes Posted on 20/09/2024 06:30

Distilleerderij: Linkwood
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Linkwood 13 Year Old 2009/2022 Signatory Vintage for Kirsh Import, First Fill Sherry Butt Finish
Kleur: koper
ABV: 43%

Belofte

Signatory, de bekende bottelaar uit Pitlochry, bottelde deze 13-jarige Linkwood voor het Duitse Kirsch Import, nadat deze jonge malt een finish had gekregen op een first fill sherry butt. Het heeft hem alvast een prachtig koperen kleurtje gegeven. Hij werd versneden naar een drinksterkte van 43%.

Ooh, die neus is zalig. Al het goeie van sherry, zonder dat het gaat domineren. Zacht, clean en erg fruitig. Denk appels, kersen, aardbeien, maar ook een handjevol noten en melkchocolade. Uiteindelijk nog wat gekonfijte citroen, vanille en wat eikenhout. Uitstekende neus!

Toegegeven, de body is wat aan de lichte kant. Het eerste wat ik proef zijn die typische colasnoepjes, gevolgd door wat noten en aardbeienconfituur. Wat munt en kruidnagel gaan met elkaar in de clinch, terwijl het hout tevens voor een bittertje zorgt. Nog altijd zeer lekker, maar hij kan de belofte van de neus niet helemaal waarmaken.

De afdronk is best gepeperd te noemen met toetsen van toffee en gepolijste eik. Lang en warm.

Een erg goeie Linkwood, hoor. En onze Duitse vrienden verkopen hem voor zo’n 65 tot 70 EUR, wat ik zeer billijk vind. Dankjewel, Benny!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-06-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).