Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bushmills 2008 The Causeway Collection Jupille Casks Finish

Tasting Notes Posted on 01/04/2023 16:00

Distilleerderij: Bushmills
Regio: Ierland
Fles: Bushmills 2008 The Causeway Collection Jupille Casks Finish
Kleur: brons
ABV: 55.1%

Jupille

 Bushmills lanceerde in 2020 de Causeway Collection waarin een aantal gefinishte whiskeys verschenen. Degene die nu in het glas zit, werd gedistilleerd in 2008 en kreeg een rijping op zowel bourbon- als oloroso sherryvaten, alvorens overgeheveld te worden naar Jupille casks voor de laatste drie jaar. Jupille is een Franse eikensoort, naar het gelijknamige bos in Frankrijk aan de voet van de Pyreneeën.

Als ik mijn neus voor de eerste keer in het glas steek, lijk ik wel aan een bourbon whiskey te ruiken. Ik krijg vooral vanille en kokosnoot, gevolgd door een heftige notigheid. Wat later volgt dat een flink florale toets met hints van rood fruit. Aangenaam, maar niet uitzonderlijk (en een tikkeltje atypisch voor Bushmills, in mijn ervaring). Als je er een paar druppels water bij voegt, verzacht hij aanzienlijk en toont hij plots toch zijn Ierse aard, i.e. zacht, want tripel gedistilleerd, maar wordt toont hij ook een pak meer aardse toetsen.

Prima body. Lekker olieachtig en onmiddellijk een tikkeltje pikant. Zowel de alcohol laat zich flink voelen als een flinke kruidigheid van de eik. Ik hap zelfs even naar adem, waardoor de fruitigheid duidelijk wat moeite heeft zich te laten zien. Wederom rood fruit, noten en vanille. Iets van marsepein. Met water is hij een pak zoeter en toegankelijker en – in mijn (on)bescheiden mening – beter.

De afdronk is erg kruidig. De Jupille eik offreert een flinke trap tegen de tanden met zwarte peper en nootmuskaat. Wordt naar het einde toe licht bitter, zelfs als je hem met wat water verdund.

Een leuke ervaring, maar naar mijn mening wat te duur voor wat je krijgt. Thx, Benny!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-02-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Irish Single Malt Whiskey XO Daily Dram

Tasting Notes Posted on 01/04/2023 06:56

Bottelaar: Daily Dram
Regio: Ierland
Fles: Single Malt Irish Whiskey XO, Daily Dram Anniversary Edition Volume 1, b. 2016
Kleur: zonlicht
ABV: 51.7%

Extra Old

Eigenlijk mag je dit al een beetje een oldie beginnen noemen, want The Nectar bottelde deze al in 2016 om hun 10-verjaardag luister bij te zetten. En hoewel mijn lijstje van geproefde Ierse whiskey dit jaar – met grote dank aan Benny J die hiervoor verantwoordelijk is – al bijzonder lang is geworden, ben ik blij dat deze niet ontbreekt. Een XO, godbetert. Een term ontleent aan de cognacwereld. Extra Old. In whiskeytermen betekent dat hopelijk iets anders dan in cognactermen, want een XO is 6 tot 10 jaar oud. Voor whiskey is dat dan weer erg jong, toch? Soit. Sommigen fluisteren dat dit Bushmills is, anderen zeggen dat het om Teeling gaat. Ik? Geen idee. Laat me eerst eens proeven, ja?

Een delicate, licht florale neus op flink wat wit fruit, amandelen, papaya en iets van menthol. Relatief romig. Tikkeltje herbaal met hooi en is van wijnranken na een regenbui. Notencake. Bananenchips. Nou, toch behoorlijk complex en absoluut aantrekkelijk.

Goed mondgevoel. Lekker olieachtig en onmiddellijk pikant op witte peper en nootmuskaat. De boel wordt relatief snel verzacht door wat honing en een druppeltje ahornsiroop. Banaan en papaya keren weer, worden aangevuld met roze pompelmoes en iets bitter. Prima balans, hoewel de alcohol zich toch goed laat voelen.

Lange, bevredigende en licht drogende afdronk.

Uitstekende selectie. Teeling? Bushmills? I don’t care, ’t is gewoon erg lekker. Bedankt voor dit zoveelste sample, Benny.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).