Bottelaar: Daily Dram
Regio: Ierland
Fles: Single Malt Irish Whiskey XO, Daily Dram Anniversary Edition Volume 1, b. 2016
Kleur: zonlicht
ABV: 51.7%

Extra Old

Eigenlijk mag je dit al een beetje een oldie beginnen noemen, want The Nectar bottelde deze al in 2016 om hun 10-verjaardag luister bij te zetten. En hoewel mijn lijstje van geproefde Ierse whiskey dit jaar – met grote dank aan Benny J die hiervoor verantwoordelijk is – al bijzonder lang is geworden, ben ik blij dat deze niet ontbreekt. Een XO, godbetert. Een term ontleent aan de cognacwereld. Extra Old. In whiskeytermen betekent dat hopelijk iets anders dan in cognactermen, want een XO is 6 tot 10 jaar oud. Voor whiskey is dat dan weer erg jong, toch? Soit. Sommigen fluisteren dat dit Bushmills is, anderen zeggen dat het om Teeling gaat. Ik? Geen idee. Laat me eerst eens proeven, ja?

Een delicate, licht florale neus op flink wat wit fruit, amandelen, papaya en iets van menthol. Relatief romig. Tikkeltje herbaal met hooi en is van wijnranken na een regenbui. Notencake. Bananenchips. Nou, toch behoorlijk complex en absoluut aantrekkelijk.

Goed mondgevoel. Lekker olieachtig en onmiddellijk pikant op witte peper en nootmuskaat. De boel wordt relatief snel verzacht door wat honing en een druppeltje ahornsiroop. Banaan en papaya keren weer, worden aangevuld met roze pompelmoes en iets bitter. Prima balans, hoewel de alcohol zich toch goed laat voelen.

Lange, bevredigende en licht drogende afdronk.

Uitstekende selectie. Teeling? Bushmills? I don’t care, ’t is gewoon erg lekker. Bedankt voor dit zoveelste sample, Benny.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).