Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Auchentoshan 22 Year Old 1998 Klubb23 for Dram Brothers Luxembourg

Tasting Notes Posted on 28/12/2021 16:51

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 22 Year Old 1998/2021 Klubb23 for Dram Brothers Luxembourg, bourbon barrel, 67 bts
Kleur: vol goud
ABV: 50.9%

Diva

Onze vrienden van Klubb23 hebben de hand kunnen leggen op een Auchentoshan! Nou, daar moest ik dan wel als de kippen bij zijn, want de release is niet eens 70 flessen sterk en gebotteld voor de Dram Brothers Whisky Society Grand Duchy of Luxembourg. Da’s een mondvol. Hopelijk is mijn favoriete Lowlander dat in dit geval ook. Let’s do this!

Hopla! Welcome home, zou ik zeggen. Op de neus is het DNA van mijn favoriete Lowlander onmiskenbaar: citrus, gras, zachte toetsen van het hout. Een diepere analyse – ah, ja! – onthult een complexe Toshan met limoen, roze pompelmoes (heerlijk bittertje!), vers afgereden gras, een verse ruiker bloemen uit het veld, de schil (korst?) van een ananas, Granny Smith appels, amandelschaafsel en kweepeer. Op de achtergrond flirt zij zelfs even met zilt. Ja, zij. Auchentoshan is een dame.

Prima mondgevoel – olieachtig en zijdezacht – maar onmiddellijk pittig op witte peper en gekonfijte gember en – nu heel duidelijk – een zilt randje. Dan volgen zowel wit fruit – appels, peren – als citrus – limoen en pompelmoes – en mirabellen elkaar in een sneltreintempo op. De sterkte is nagenoeg perfect. Water? Waag het niet, hoor! Deze dame heeft dat helemaal niet nodig.

En in de lange, drogende afdronk bewijst deze Toshan dat ze geen dame, maar een diva is. Uitmuntend!

Ha, wat heerlijk om zo’n geweldige Auchentoshan te kunnen proeven. Dit is het soort Toshan dat van mij de Toshan man maakt! En hoewel ik 179 EUR voor een 22-jarige Toshan verre van goedkoop vind, kan ik deze onmogelijk aan mij laten voorbij gaan. Excellente vatkeuze! Die gasten in Luxemburg zijn sjansaards.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-06-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Mark’s Whisky Ramblings 416: Auchentoshan 22 Year Old 1998 Klubb23

Mark's Whisky Ramblings Posted on 28/12/2021 07:25

Onze vrienden van Klubb23 hebben de hand kunnen leggen op een vat Auchentoshan, speciaal gebotteld voor de Dram Brothers Whisky Society in Luxemburg. Ik moest er als de kippen bij zijn, want er zijn maar 70 flessen beschikbaar. Het is een excellente Toshan!