Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Gulden Draak Brewmaster

Tasting Notes Posted on 13/08/2021 16:51

Brouwerij: Van Steenberge
Regio: België
Fles: Gulden Draak
Kleur: amber
ABV: 10.5%

Drakenei

Als basis voor deze Brewmaster gebruikt Brouwerij Van Steenberge uit Ertvelde de Gulden Draak Classic, maar laat hem wel rijpen op whiskyvaten. Het glas dat hiervoor werd ontworpen is een evocatie van een drakenei dat op een rots staat. Het is een bier dat al flink wat awards heeft opgepikt. De quadruple schenkt amberkleurig met een mooie kraag die relatief snel verdwijnt.

De neus is fris en fruitig met zoete mout en toetsen van karamel en hout. De whisky is te ruiken, wat hem een tikkeltje boozy maakt, als u begrijpt wat ik bedoel. Op een zonovergoten terras werkt dat heel uitnodigend, hoor.

Dat zet zich op smaak mooi door waarbij het hout en de whisky nog prominenter aanwezig wordt. Er zit ook wat kruidnagel en een zuurtje in (grapefruit?). Je merkt wel dat het een biertje is met een flink alcoholpercentage. Lekker romig, overigens.

De afdronk is kort en zoet.

Vergis u niet: dit is geen doordrinker, maar een genietbier.

Geproefd door Mark Dermul op 30-05-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Bier: Stone Go To IPA

Tasting Notes Posted on 13/08/2021 07:47

Brouwerij: Stone Brewing
Regio: Berlijn, Duitsland
Fles: Stone Go To IPA, Session IPA, 33cl
Kleur: oud goud
ABV: 4.7%

Bitterzoet

Brouwerij Stone ligt in Berlijn en voor deze Session IPA gebruikten ze maar liefst 10 hopsoorten: Amarillo, Cascade, Chinook, Citra, Crystal, Hallertau, Magnum, Mittelfruh, Mosaic en eentje die ze niet prijs willen geven. Sinds april 2019 is ze in handen van BrewDog, die eigenwijze Schotse brouwerij waarvan ik de Punk IPA tot mijn favoriete bieren reken. Dus zijn de verwachtingen voor deze Stone Go To IPA wel hooggespannen, natuurlijk. Hij schenkt als oud goud met een frisse witte kraag die relatief lang stand houdt.

Oh, lekker bitterzoet op de neus op scherpe toetsen van hop en pompelmoes en mandarijn. Ook nog iets wat me aan dennennaalden doet denken. Wordt langzamerhand wel wat zoeter en zelfs een tikkeltje snoeperig! Verrassend en erg uitnodigend. Ik ben nu al fan.

Lekker fris en fruitig. Mandarijn en pompelmoes opnieuw, maar ook een toets van perzik. Hij bruist ook lekker, waardoor dit een flinke doordrinker is.

In de afdronk wordt hij eetlustopwekkend bitter, zeg. En vertoont hij ook iets van tuinkruiden. Peterselie, misschien? Goed hoor.

Erg frisse, sprankelende IPA. Aanrader. Oh, ja, ondertussen wordt deze ook volle bak gebrouwen in de US of A.

Geproefd door Mark Dermul op 29-05-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).