Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Big T b. 2000s

Tasting Notes Posted on wo, april 28, 2021 16:14:48

Distilleerderij: Tomatin
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Big T
Kleur: goud
ABV: 40%

Mixen of Mijden

De huidige expressie van deze Big T blend, waar als fingerprint malt uiteraard Tomatin in zit, heeft geen leeftijdsaanduiding niet meer en is ondertussen teruggebracht naar 40%. Het feit dat je de fles voor 15 EUR kan aanschaffen doet weinig goeds vermoeden, ben ik bang. Ik zet deze tegenover een Big T 5 years old uit de 1960s.

Ik kan er niet aan doen, maar TUC koekjes is het eerste waar ik aan moet denken, die licht gezouten crackers. Net als bij zijn veel oudere broer heb ik de grootste moeite om iets van fruit te ontdekken. Ik heb wel heel wat florale toetsen, alsook wat zoetzuurs, maar ik kan geen fruit benoemen. Ik ben alvast niet onder de indruk.

De body is erg licht. Karamel en honing nemen bezit van mijn smaakpapillen en er verschijnt zelfs een streepje woodsmoke, maar ik kan wederom niet zeggen dat ik ‘m fruitig vind. Ik vind ‘m wel houterig en droog, saai en drogend. Ik moet zelfs even aan gin denken. WTF?

De afdronk is kort, licht drogend en houterig.

Nou, dit drink je echt niet voor je plezier. Mixen of mijden, zou ik zeggen. Merci, Timon, voor het sample. Was een goeie oefening.

72/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Big T 5 Year Old, b. 1960s

Tasting Notes Posted on wo, april 28, 2021 07:13:31

Distilleerderij: Tomatin
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Big T 5 Year Old, 100% Blended Scotch Whiskies, 750ml
Kleur: amber
ABV: 43%

Prikkelende Kruidigheid

De T in deze Big T verwijst naar de Highland distilleerderij Tomatin. Dat staat ook netjes te lezen op de bodem van de fles: ‘Tomatin Distillers (Exports) Ltd, Edinburgh’. Bovendien is deze – in tegenstelling tot de huidige expressie – ‘guaranteed over 5 years old’. Ik kreeg van mijn vriend Timon de uitdaging om ze een head-to-head te zetten.

De neus barst van  toffee en karamel met een hint van chocolade. Maar ik beken: ik ontdek hier geen fruit in. Zelfs wanneer ik het OBE heb overwonnen, heb ik de grootste moeite om hier meer in te ontdekken. Een handjevol sultanas, misschien, maar daarmee is alles wel gezegd. Oh, nee, wacht, na vijf minuten krijg ik ook nog wat Graeffe suiker. Wie had dat gedacht? Maar ik ben niet onder de indruk.

De body is waterachtig, zeg maar flets. Nu krijg ik toch at Reine Claude pruimpjes en kruisbessen, sinaasappel en bosbessen. Dat valt me erg mee. Ook een flink prikkelende kruidigheid op witte peper en zoethout. Ja, hij begint er door te komen. Veel beter dan de neus aankondigde.

In de middellange finish is het vooral karamel en appelsien die zich laten gelden. Een zacht bittertje van het hout kondigt het einde aan.

De neus beloofde weinig, maar op smaak bleek het toch erg goed mee te vallen. Dankjewel, Timon.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).