Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Tobermory Distillery

Distilleerderijen Posted on 01/04/2011 23:15

Tobermory Distillery
Isle of Mull
PA75 6NR
Scotland
Tel +44 1688 302645
www.tobermorymalt.com

Veilige Haven

Tobermory is de enige distilleerderij op het eiland Mull, ten westen van het vasteland van Schotland. Ze werd opgericht in 1798 en ligt in het dorp met dezelfde naam – Tobermory – aan het einde van een pier in een wijk die de naam Ledaig draagt, wat Keltisch is voor ‘veilige haven’. Toen de distilleerderij door John Sinclair werd gebouwd in 1798 kreeg ze trouwens oorspronkelijk de naam Ledaig mee (wordt ‘letchik’ uitgesproken). Het was een serieuze opsteker voor de vissersbevolking van Mull, want plots werd Tobermory een belangrijke haven.

Tobermory’s geschiedenis is doorspekt met periodes van sluitingen en overnames. De belangrijkste sluitingen vonden plaats van 1837 tot 1878 en van 1930 tot 1972. En tijdens de Tweede Wereldoorlog was de distilleerderij de kantine van de Geallieerde matrozen, die in Tobermory gelegerd waren.

In 1979 werd uiteindelijk de Tobermory Distillers Ltd opgericht en wijzigde de naam van de distilleerderij officieel van Ledaig naar Tobermory. Maar erg succesvol waren ze niet en een deel van de eigendommen diende verkocht om het hoofd boven water te houden.

In 1993 verscheen Burn Stewart Distillers Ltd ten tonele, die Tobermory en al hun liggende stocks overnam. Sindsdien is de distilleerderij constant in productie gebleven. Burn Stewart is overigens ook bekend als de eigenaar van Black Bottle, Bunnahabhain, Deanston en Scottish Leader.

Drie Stijlen

Tobermory verkoopt 85% van de jaarlijkse productie aan blenders, dus slechts 15% wordt als single malt op de markt gebracht. Die 15% wordt opgedeeld in 3 stijlen.

De belangrijkste is Tobermory Single Malt, een ongeturfde whisky. Daarnaast wordt een licht geturfde versie vermarkt onder het label Ledaig. Tot slot is er een zwaar geturfde whisky, die je enkel in de distillery shop kan krijgen, die de naam Iona meekreeg (genoemd naar een klein eiland dat aan Mull grenst en makkelijk per boot bereikbaar is). De range kreeg overigens een compleet nieuwe look in 2010.

Range

Tobermory 10 Year Old
Tobermory 15 Year Old
Tobermory 32 Year Old
Ledaig 10
Iona (distillery exclusive)



Tattoo Trouble!

Whisky Talk Posted on 01/04/2011 07:31

Miljaar! Vandaag ging ik naar de locale tattooshop om mijn favoriete whiskymerk – Auchentoshan voor diegenen die de laatste jaren op Mars hebben doorgebracht – op mijn arm te laten tatoeëren.

Maar helaas viel ik – net als Kimberly – in slaap tijdens de procedure. Ik had het boek nochtans op de juiste pagina open gelegd alvorens weg te dommelen.

Maar blijkbaar was het boek op de grond gevallen, raapte de artiest-met-naald het ongelukkig op en ging aan de slag met de verkeerde pagina! Wat nu?

Bijgevolg is mijn hele verzameling van Auchentoshan te koop en wens ik asap enkele flessen Springbank aan te schaffen. Ruilen kan ook.

Wie kan me helpen?