Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

GlenDronach Cask in a Van samples

Whisky Talk Posted on 16/11/2010 21:45

Vandaag kon ik, dankzij Jurgen’s Whiskyhuis, zeven samples aan mijn (immer uitbreidende, want ze komen er sneller bij dan ik ze kan proeven) cabinet toevoegen. Ze zijn afkomstig van de GlenDronach Cask in a Van 2010 Tour.

Het gaat om:

GlenDronach 12 years Original (43%)

GlenDronach 14 years Sauternes (46%)

GlenDronach 14 years Virgin Oak (46%)

GlenDronach 15 years Moscatel (46%)

GlenDronach 20 years Tawny Port (46%)

GlenDronach 1993 17 years Oloroso Cask 529 (60,5%)

GlenDronach 2002 8 years Virgin Oak Cask 4521 (58%)

Tasting notes volgen binnenkort!



Frysk Hynder Single Malt

Tasting Notes Posted on 16/11/2010 20:35

Distilleerderij: Us Heit Distillery
Regio: Nederland
Fles: Frysk Hynder (01/2006-02-2009) – Golden Spirit of Frisia – sherry cask #103
Kleur: amber
ABV: 40%

Hebbeding

‘In de Friese whisky stokerij Us Heit Distillery uit Bolsward wordt een bijzondere single malt whisky gestookt, genaamd Frysk Hynder. Ambachtelijk gedistilleerd met alle eigenschappen van het ras- echte Friese paard: krachtig, eigenzinnig en in een uiterlijk fraaie vorm gegoten.’ Dat is de intro van de officiële website. Bierbrouwer Aart van der Linde begon met stoken van whisky in 2002. Ze gebruiken mout uit de eigen mouterij om wort te maken (hetzelfde beslag als dat voor het bier wordt gebruikt, minus de hop, natuurlijk). Er wordt twee keer gedistilleerd, naar Schots voorbeeld. De spirit gaat op eikenhouten vaten waar eerder sherry, wijn of cognac heeft gelagerd. Iedere fles krijgt een met de hand geschreven etiket, waarop mouttype, naam van de mashman, distillatie- en bottelingsdatum, vattype en ABV worden vermeld. Ik proefde een Frysk Hynder uit een oloroso sherryvat, gedistilleerd op 07/01/2006 (mijn 36e verjaardag, wat een toeval!) en gebotteld na drie jaar op 02/02/2009.

De neus is fruitig met wat drop, maar helaas niet veel meer. Doet wat aan Pineau de Charentes denken, met wat mout op de achtergrond. Een beetje scherp.

Best romig op de tong, maar hij wordt snel scherp. Te scherp. Dit is duidelijk (veel te) jong gebotteld. De sherry heeft zijn stempel niet kunnen drukken. Ik krijg karamel (nogal veel zelfs) en een beetje kruidnagel en wat rozijnen. Niet bepaald complex.

De afdronk is niet al te lang en in het verlengde van de smaak: fruit en kruiden.

Aart van der Linde wil maar 77 flessen per dag produceren (wat een vreemd aantal!) en daarom is deze whisky min of meer een hebbeding geworden (ca 52 EUR). Met dank aan mijn Nederlandse whiskygabber Imanuel voor het flesrestje!

Geproefd door Mark Dermul op 16-11-2010
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)