Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Whivie sample lijst juli 2010

Dram Sharing Posted on 29/07/2010 20:29

Beste Whivies,

Ik heb, naar aanleiding van een aantal wijzigingen in mijn cabinet, een vernieuwe lijst voor u gemaakt. Neem vast een kijkje, want er zitten een aantal ‘speciallekes’ tussen.

Nieuw is ook dat u van een aantal flessen de mogelijkheid krijgt 35cl (een halve fles) te kopen/ruilen. U krijgt de whisky dan aangeleverd in een half gevulde whisky fles, behoorlijk afgedicht (ik heb een heleboel lege flessen gespoeld en gesteriliseerd hiervoor).

Verzending hiervan blijft 5 EUR, maar afhalen kan natuurlijk altijd.

May the Malt be with you!



Clynelish Cask Strength Distillery Only

Tasting Notes Posted on 29/07/2010 19:02

Distilleerderij: Clynelish
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Only Available at the Distillery
Kleur: Witte wijn
ABV: 57,3%

De ‘wow’-Clynelish

Deze Clynelish is enkel te krijgen in de shop van de distilleerderij. Het betreft een cask strength van 57,3% en heeft de kleur van witte wijn. Hij werd in 2008 gebotteld. Ik kon een sample te pakken krijgen dankzij Christof van GedeeldeVreugde.be.

De neus wijkt flink af van die van de 14 Year Old die ik tegelijkertijd proef, hoewel hij ook best complex is. Weinig turf en bijna geen rook, maar wel zoet, voornamelijk limoen. De ananas is ook nog lichtjes aanwezig. Hij heeft ook iets waxy en mineraals. Als je water toevoegt – wat zeker verantwoord is – krijg je een volledig andere neus! Ik krijg nu meer rook, kruiden en kaarsvet. Man, wat een waxy toetsen, nog nooit geroken! Hier kan ik mijn parket mee boenen!

Met zo’n ABV is het niet verwonderlijk dat hij flink gepeperd overkomt. Opnieuw limoen en zeezout. Maar ook iets dan aan schoenpoets of meubelwas doet denken. De kleine, vierkante ananas-snoepjes zijn in full force aanwezig. Heel wat vanille en kokosnoot. Yummie! Door toevoeging van wat water wordt hij volgens mij ook zilter. Mijn eerste gedachte was het sap van oesters… Tja.

De finish is heerlijk lang en zilt. Zelfs met water.

Deze ‘distillery only’ zal menig toerist (waar toch op gemikt wordt, me dunkt) eerder afschrikken. Dit is geen gewone malt, maar een zeer complexe Clynelish. Een echte ‘wow’-Clynelish.

geproefd door Mark Dermul op 29-07-2010
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar whivie.be)



Clynelish 14 Year Old (2)

Tasting Notes Posted on 29/07/2010 19:01

Distilleerderij: Clynelish
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: 14 Year Old
Kleur: Vol goud
ABV: 46%

Zeewier versus fruit

De distilleerderij Clynelish deelt haar terreinen met een andere distilleerderij, weliswaar één die gesloten is en bijna cult-status heeft, namelijk de Brora distilleerderij (die in 1819 werd opgericht onder de naam Clynelish). De huidige Clynelish distilleerderij werd opgericht in 1967, opgetrokken naast de ‘oude’ Clynelish. Sinds 1968 produceerden ze tegelijkertijd, maar in augustus van datzelfde jaar werd de ‘oude’ Clynelish het zwijgen opgelegd. Weer een jaar later, in 1969, heropende de ‘oude’ Clynelish, nu onder de naam Brora, en begon zwaar geturfde mout te gebruiken totdat ze definitief dicht ging in maart 1983. De ‘nieuwe’ Clynelish bleef operationeel. In 2002 verscheen deze Clynelish 14 Year Old voor het eerst.

De neus is complex, lichtjes gezouten met gedroogde ananas, een rokerige toets en wat bloemen. De lichte turf wordt aangevuld met wat vanille en toffee. Lichtjes gepeperd en droog. Heerlijk parfum, subtiel en uitnodigend.

Op de tong spreid zich een romige mout tentoon, met wat lichte citrustoetsen (grapefruit?) op honing, turf en zilt. Zeewier versus fruit, mooi uitgebalanceerd.

De finish vormt een mooi, langdurig verlengde van de smaak, waarbij de rokerigheid en het zilte de boventoon voeren. Hij eindigt licht bitter.

Ik had al twee zustervaten van Clynelish geproefd van de onafhankelijke bottelaar Malts of Scotland en hen ‘Goddelijke Tweeling’ genoemd, omdat ze zo lekker waren. Dus ik verwachte van deze OB minstens hetzelfde. Hoewel die verwachting niet helemaal werd ingelost, is dit toch ook een prachtige en bijzonder toegankelijke whisky, zeker de moeite waard.

geproefd door Mark Dermul op 29-07-2010
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar whivie.be)