Distilleerderij: Clynelish
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: 14 Year Old
Kleur: Vol goud
ABV: 46%

Zeewier versus fruit

De distilleerderij Clynelish deelt haar terreinen met een andere distilleerderij, weliswaar één die gesloten is en bijna cult-status heeft, namelijk de Brora distilleerderij (die in 1819 werd opgericht onder de naam Clynelish). De huidige Clynelish distilleerderij werd opgericht in 1967, opgetrokken naast de ‘oude’ Clynelish. Sinds 1968 produceerden ze tegelijkertijd, maar in augustus van datzelfde jaar werd de ‘oude’ Clynelish het zwijgen opgelegd. Weer een jaar later, in 1969, heropende de ‘oude’ Clynelish, nu onder de naam Brora, en begon zwaar geturfde mout te gebruiken totdat ze definitief dicht ging in maart 1983. De ‘nieuwe’ Clynelish bleef operationeel. In 2002 verscheen deze Clynelish 14 Year Old voor het eerst.

De neus is complex, lichtjes gezouten met gedroogde ananas, een rokerige toets en wat bloemen. De lichte turf wordt aangevuld met wat vanille en toffee. Lichtjes gepeperd en droog. Heerlijk parfum, subtiel en uitnodigend.

Op de tong spreid zich een romige mout tentoon, met wat lichte citrustoetsen (grapefruit?) op honing, turf en zilt. Zeewier versus fruit, mooi uitgebalanceerd.

De finish vormt een mooi, langdurig verlengde van de smaak, waarbij de rokerigheid en het zilte de boventoon voeren. Hij eindigt licht bitter.

Ik had al twee zustervaten van Clynelish geproefd van de onafhankelijke bottelaar Malts of Scotland en hen ‘Goddelijke Tweeling’ genoemd, omdat ze zo lekker waren. Dus ik verwachte van deze OB minstens hetzelfde. Hoewel die verwachting niet helemaal werd ingelost, is dit toch ook een prachtige en bijzonder toegankelijke whisky, zeker de moeite waard.

geproefd door Mark Dermul op 29-07-2010
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar whivie.be)